Категорія
Новини
Дата

McDonaldʼs йде з Казахстану. Мережа працюватиме під новим брендом

Американська мережа ресторанів швидкого харчування McDonaldʼs збирається піти з Казахстану, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Мережа не може знайти заміну російському мʼясу, яке раніше закуповувалося для її ресторанів у цій країні. Пізніше ТОВ «Food Solutions KZ» заявила, що припиняє роботу під брендом McDonaldʼs у Казахстані.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У Казахстані, де McDonaldʼs працює шість років, компанія заборонила місцевому франчайзі закуповувати мʼясо в російських постачальників, зазначають джерела.
  • Раніше повідомлялося, що ресторани McDonaldʼs у Казахстані призупинили роботу в листопаді через проблеми з постачанням.
  • Казахстанський франчайзі не зміг замістити постачання російського мʼяса за рахунок місцевих чи європейських постачальників. Вищі ціни та великі витрати на транспортування означають, що компанії доведеться працювати в збиток у Казахстані, кажуть джерела.
  • Також ситуацію ускладнює доля власника франшизи McDonaldʼs у Казахстані Кайрата Боранбаєва, якого заарештували в середині березня за підозрою в розкраданнях.
  • Доповнено. Мережа ресторанів швидкого обслуговування під управлінням ТОВ «Food Solutions KZ» припиняє роботу під брендом McDonaldʼs у Казахстані через обмеження у постачанні, йдеться в офіційній заяві компанії.
  • Мережа буде працювати під новим брендом. «Про відновлення діяльності та терміни відкриття нових ресторанів швидкого обслуговування під новою назвою буде оголошено найближчим часом», – йдеться у повідомленні.

Контекст

ТОВ Food Solutions KZ управляє 24 ресторанами McDonaldʼs в Алмати, Астані, Атирау, Актобе, Кустанаї, Караганді. У мережі працюють близько 2000 осіб.

Боранбаєв – казахстанський мільярдер, який займав пʼяте місце в рейтингу «50 найвпливовіших бізнесменів Казахстану» місцевого Forbes за 2021 рік. У травні того ж року журнал оцінював статки Боранбаєва у $590 млн (14-те місце у списку). Крім франшизи McDonaldʼs Боранбаєв володіє кількома торговими центрами, готелем, мережами фітнес-клубів та платних стоянок в Алмати, нафтохімічною компанією «Кемікал».

У 2022 році мережа McDonaldʼs пішла з російського ринку через війну в Україні, продавши бізнес у РФ і списавши збитки на $1,2 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні