Категорія
Новини
Дата

Міністр культури Ткаченко подав у відставку. Зеленський закликав уряд розглянути це питання

Міністр кільтури Олександр Ткаченко у четвер, 20 липня, ввечері подав заяву про відставку, про це він повідомив у соцмережах. За його словами, таке рішення він ухвалив «через хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни». У вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський закликав Кабмін розглянути питання заміни міністра.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Президент повідомив, що говорив із премʼєр-міністром Денисом Шмигалем про справедливість при формуванні бюджетних видатків.
  • За його словами, кожен проєкт, який може бути реалізований коштом позабюджетних ресурсів, має бути реалізований коштом саме позабюджетних ресурсів.
  • «Це стосується різних сфер, і зокрема галузі культури – музеї, культурні центри, символи, серіали – усе це важливо, але зараз інші пріоритети. Знаходьте позабюджетні кошти. Не державні», – наголосив він.
  • Зеленський підкреслив, що під час війни максимум державних ресурсів має йти на оборону. 
  • «Я запропонував главі уряду два кроки. Перший – знайти позабюджетні кошти на проєкти, які вам зараз дійсно потрібні, у світі є люди, які можуть допомогти. А друге – попросив прем’єр-міністра розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики», – заявив він.
  • Водночас Ткаченко повідомив, що подав заяву, а потім «здивувався заяві президента щодо цього ж питання».
  • «І приватні, і бюджетні кошти під час війни на культуру не менш важливі, ніж на дрони, тому що культура це щит нашої ідентичності та наших кордонів. І це принципова моя позиція проти інших», – написав він.

Контекст

Ткаченко подає у відставку не вперше. У 2021 році він хотів звільнитися зокрема, через те, що уряд виділив із бюджету «неприйнятну» суму для його міністерства на 2022 рік. Також тодішньому рішенню Ткаченка передувала ініціатива уряду забрати у Мінкульту відповідальність за Держкіно та передати його у відання Кабінету Міністрів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні