Категорія
Новини
Дата

Міністри закордонних справ ЄС вперше обговорили введення санкцій проти Ізраїлю

2 хв читання

Міністри закордонних справ Європейського союзу вперше обговорили можливі санкції проти Ізраїлю, якщо він не дотримуватиметься міжнародного гуманітарного права, повідомив очільник МЗС Ірландії Мішель Мартін, пише Politico.

У секторі Гази Ізраїль проводить повномасштабну військову операцію у відповідь на напад ХАМАС 7 жовтня минулого року. Наразі ізраїльські сили завдають ударів по Рафаху на південній околиці cектору Гази. Ізраїль вважає, що в місті знаходиться значна кількість бойовиків ХАМАС, а також, можливо, десятки заручників, і заявляє, що для перемоги необхідно взяти ключове місто. Найближчий союзник Ізраїлю, Сполучені Штати, закликав його не нападати на Рафах, заявивши, що він не повинен робити цього без плану захисту цивільного населення.

Ключові факти

  • «Вперше на зустрічі ЄС по-справжньому я побачив серйозну дискусію щодо санкцій та питань «що, якщо»»,– сказав міністр.
  • За словами Мартіна, під час обговорення був «дуже чіткий консенсус щодо необхідності підтримувати міжнародні гуманітарно-правові інститути».
  • Міжнародний Суд при ООН у пʼятницю ухвалив, що Ізраїль має негайно припинити наступ на Рафах і відкрити прикордонний перехід, щоб дозволити гуманітарній допомозі безперешкодно потрапити до анклаву.
  • Однак згодом Ізраїль продовжив свої операції в Рафаху і в неділю розбомбив табір біженців, внаслідок чого загинули щонайменше 45 палестинців. Удари були широко засуджені лідерами ЄС.
  • «Відбулася активна дискусія з приводу тимчасових ухвал Міжнародного Суду», — сказав Мартін, з «дуже чіткими поглядами на те, що Ізраїль повинен дотримуватися цих тимчасових постанов про відкриття прикордонного переходу з Рафахом та припинення своїх військових операцій у Рафаху».
  • «Одним із висновків було скликати засідання Ради асоціації ЄС-Ізраїль, щоб висловити наше серйозне занепокоєння і… домогтися від Ізраїлю відповіді щодо виконання постанов Суду», – сказав він.
  • У Департаменті іноземної преси Ізраїлю повідомили Politico, що вони не можуть коментувати заяви Мартіна, але перед ударом було прораховано, щоб не було шкоди цивільному населенню. Генштаб ЦАХАЛу розслідує обставини події, військові шкодують про заподіяння будь-якої шкоди мирним жителям, сказано у повідомленні.

Контекст

Ізраїль проводить у секторі Гази повномасштабну військову операцію у відповідь на напад 7 жовтня минулого року на південь країни членів радикальних палестинських угруповань. 

Під час атаки джихадистів загинуло приблизно 1200 осіб, понад 200 ізраїльтян та іноземців було взято в заручники і вивезено в Газу. Понад 130 осіб досі залишаються у полоні. 

Частина міжнародної спільноти звинувачує Ізраїль у винищенні мирних палестинців у Газі. Ізраїльські військові заявляють, що атакують виключно інфраструктуру ХАМАС, і стверджують, що та розміщує свої обʼєкти в густонаселеній забудові, використовуючи мирне населення як живий щит.

За інформацією підконтрольного ХАМАС міністерства охорони здоровʼя Гази, через ізраїльські обстріли загинуло майже 35 000 палестинців. Незалежного підтвердження цих даних немає.

20 травня головний прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Ахмад Хан представив обґрунтування та подав клопотання щодо видачі ордерів на арешт керівництва терористичного угруповання ХАМАС, а також керівництва Ізраїлю за звинуваченнями у воєнних злочинах. Тепер колегія суддів МКС має розглянути заяву прокурора. Голова МЗС Ізраїлю назвав заяву прокурора МКС «скандалом історичних масштабів».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні