Категорія
Новини
Дата

Намалювали на калькуляторі. Спостерігач довів, що результати «виборів» Путіна на окупованих територіях ніхто не рахував

Результати так званих «виборів» президента РФ на тимчасово окупованих територіях України навіть ніхто не рахував. На це звернув увагу досвідчений спостерігач на виборах Іван Шукшин, проаналізувавши арифметичні закономірності, пише The Insider.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Результати всіх кандидатів неймовірним чином дають «круглі» значення, зазначив Шукшин. За даними, які він наводить, Даванков отримав 21 295 бюлетенів з 1 532 020, що дає 1,38999% (значення, повідомлене виборчкомом – 1,39%), Слуцький – 2,129998% (2,13%), Харитонов – 1,9100% (1,91%). Таким чином, отримані «круглі» значення з точністю щонайменше до 0,0001%, що відповідає 1,5 голосам.
  • Нереальність цих результатів ось у чому: 0,01% голосів виборців у цьому випадку відповідає 153 голосам. При округленні значення 1,39% (результат Даванкова) вийде, якщо відсоток голосів за нього потрапив до інтервалу від 1,385% до 1,395%. 
  • Тобто Даванкову потрібно було б набрати будь-яку кількість голосів в інтервалі від 21 219 до 21 372. І він із усього інтервалу потрапляє рівно до його центру (21 295), який відповідає круглому (з точністю до сотих часток відсотка) числу. Імовірність такого попадання «у яблучко» дорівнює 1/153. Те ж саме відбувається з іншими спаринг-кандидатами. Імовірність того, що всі три «опозиціонери» отримали круглі результати випадково, – менше однієї мільйонної.
  • The Insider звернувся до даних ЦВК і побачив, що, там вирішили все виправити, але зробили тільки гірше.
  • У вихідних даних сума голосів за чотирьох кандидатів становила 1 525 136, тобто не сходилася з оголошеним повним числом дійсних бюлетенів (1 532 020). Її виправили, але голоси та відсотки не виправили. У підсумку, за підкрученими даними ЦВК, Путін мав би отримати 94,54% голосів, а отримує стільки, скільки було у Шукшина – 94,12%.
Намалювали на калькуляторі. Спостерігач довів, що результати «виборів» Путіна на окупованих територіях ніхто не рахував /Фото 1

Контекст

Так зване малювання «з калькулятором», коли голоси ніхто навіть не рахує, багато разів фіксувалося дослідниками електоральних процедур, пише видання. 

Як довів дослідник виборів Олександр Кірєєв, ніхто не рахував голоси на «референдумі» за приєднання Криму в Севастополі, так само як і голоси на «виборах» до Верховної ради «ДНР» та голови «ДНР». Так само методом намалювали на калькуляторі «вибори» в Сирії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні