Категорія
Найбагатші
Дата

Від короля до клоуна Кремнієвої долини. Що пішло не так у карʼєрі засновника платіжного стартапу Bolt та одного із наймолодших мільярдерів світу Раяна Бреслоу?

Раян Бреслоу, платіжний сервіс Bolt /AARON KOTOWSKI FOR FORBES

Раян Бреслоу, засновник платіжного сервісу Bolt. Фото AARON KOTOWSKI FOR FORBES

Платіжна компанія Bolt, яку Раян Бреслоу запустив у 2014 році, зробила з нього мільярдера. У 2022-му Bolt оцінювали в $11 млрд. Нині – майже у $300 млн. Одіозний кредит Бреслоу, вимоги до ради директорів оплатити сумнівні фандрейзингові витрати і позов інвестора компанії, який обвалив її оцінку та власний капітал Бреслоу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Роками Раян Бреслоу втілював архетипний образ успішного підприємця Кремнієвої долини. Випускник державної школи, який покинув Стенфорд, щоб заснувати платіжний стартап Bolt, що згодом став хітом серед венчурних інвесторів та зміг залучити $1 млрд інвестицій, зробивши свого власника одним із наймолодших мільярдерів світу. 

Інвестиційний старт та стрімке падіння

Бреслоу був на піку своєї карʼєри, коли у листопаді 2021-го взяв кредит на $30 млн на дуже незвичних умовах: якщо підприємець не зможе виплатити кредит, то його зобовʼязання візьме на себе компанія Bolt, забравши частину акцій Бреслоу як компенсацію. На початку 2022-го важковаговики Волл-стріт типу BlackRock і H.I.G. Growth вишикувалися в чергу, аби взяти участь у раунді фінансування Серії Е компанії Bolt на $355 млн. Після цього фандрейзингу Bolt оцінили в $11 млрд, а частку Бреслоу у компанії – більш ніж у $2 млрд.

Але залучені інвестиції не привели компанію до нових вершин, а дали початок складному для Бреслоу 18-місячному періоду із конфліктами і судовими позовами.

У липні 2023-го венчурний фонд Activant, один із найдавніших інвесторів Bolt, подав на Бреслоу позов за те, що він навмисно оголосив дефолт за власним кредитом на $30 млн, щоб за нього розплачувалася компанія. 

Тобто замість того, щоб ліквідувати свої акції Bolt і повернути кредит, Бреслоу дав добро на те, щоб ці кошти забрали з рахунку Bolt, пояснюється у позові. А коли члени ради компанії від Activant виступили проти цього і почали вимагати, щоб Бреслоу сам розбирався зі своїми боргами, він виключив їх з ради.

Бреслоу вважає позов Activant помстою невдоволених людей, яким не сподобалося, що він використав своє «невідʼємне право» усувати непідходящих, на його думку, членів ради компанії. Бреслоу пояснив таке рішення тим, що просто не вважав тих трьох директорів тими, хто міг підтримати його бачення зростання й успіху компанії.

Бреслоу заявив, що угода про кредит давала можливість Bolt скасувати частину його акцій на користь виплат за кредит. Але рада директорів, до якої тепер входили троє друзів Бреслоу, котрими він замінив трьох звільнених від Activant, відмовилася від такого варіанту, бо це нібито не дасть компанії «відновити запас готівки». 

Бреслоу стверджує, що оновлена рада директорів запропонувала Activant альтернативні структури повернення грошей. Що це за альтернативи – невідомо. Розгляд справи триває.

У жовтні 2023-го Бреслоу подав клопотання про закриття позову Activant, але це не спрацювало. Втім, такий крок допоміг підтвердити, що кредит на $30 млн існував, заявлені позивачем умови правдиві, а Бреслоу справді не виплачував свої зобовʼязання за цим боргом.

Тим часом у Bolt справи пішли гірше і оцінка компанії покотилася на дно. У січні Bolt почала викуповувати свої акції в інвесторів та співробітників зі знижкою 97%, повідомили три джерела Forbes. Така інформація дає привід припускати, що нині платіжна компанія оцінюється приблизно у $300 млн. (Раніше про цей викуп акцій повідомляв The Information.)

Питання кредиту Бреслоу на $30 млн і кількох мільйонів доларів супутніх витрат вдалося розвʼязати за рахунок скасування частини його акцій, дізнався Forbes від обізнаних джерел. Ці джерела додали, що акції Бреслоу при цьому оцінювалися вище за акції інвесторів та співробітників.

Станом на раунд інвестицій Серії Е, за даними Forbes, частка Бреслоу у Bolt становила 22%. Якщо тепер Bolt варта $300 млн, то у січні цього року частка Бреслоу оцінювалася приблизно у $60 млн. Точно не відомо, скільки акцій Бреслоу скасували на покриття кредиту та супутніх витрат.

Від молодого мільярдера до «клоуна Кремнієвої долини»

Раунд інвестицій Серії Е у 2022-му мав стати переломним моментом для карʼєри Бреслоу, відкривши шлях Bolt на біржу. Такий успіх його дітища міг стати перлиною колекції досягнень підприємця. Очевидно, що він був переконаний у власному успіху, тому вирішив обрати собі відповідне імʼя: згідно із судовими документами штату Флорида, підприємець змінив своє друге імʼя на Кінґ, тобто «король».

У той час Бреслоу займався не лише Bolt, а й іншими бізнесами. Як показують корпоративні звіти, документи про нерухомість та внутрішні документи компаній, у лютому 2022-го у нього вже було чотири нові організації:

  • Movement DAO, блокчейн-проєкт;
  • Love Health, онлайн-маркетплейс товарів для здоровʼя;
  • The Movement, танцювальна неприбуткова організація;
  • Prism, кредитна платформа.

Крім того, бізнесмен опублікував дві книжки-інструкції – «Фандрейзинг» і «Рекрутинг», а також заснував венчурний фонд Family.

Приватне життя Бреслоу відповідало його статусу мільярдера. Підприємець купив собі другий будинок у Маямі і найняв охоронців, вважаючи, що може стати ціллю для зловмисників, розповіло Forbes наближене до нього джерело.

Раян Бреслоу, Bolt /Getty Images

Раян Бреслоу на саміті Forbes «30 до 30» у 2022-му. Фото Getty Images

За 10 днів після оголошення раунду інвестицій Серії Е, у січні 2022-го, Бреслоу твітнув пост із купою звинувачень проти Sequoia Capital і Y Combinator, яких він назвав «мафіозі Кремнієвої долини», що змовилися проти його компанії разом із іншою платіжною компанією Stripe

Компанії заперечили такі звинувачення, а за шість днів після твіту Бреслоу раптом пішов з посади гендиректора Bolt і став її головою – це досі його офіційна посада. Рішення про таку зміну він ухвалив самостійно, і воно спало йому на думку під час медитації, розповів він CNBC.

Такий крок захопив зненацька інвесторів та членів ради директорів Bolt, які очікували, що Бреслоу виведе компанію на біржу, розповіли Forbes два джерела. Новим гендиректором став Маю Курувілла, який поспішив нагадати Бреслоу про його місце як «незалежного підрядника, який не може говорити від імені компанії з інвесторами, клієнтами чи медіа». Про це Forbes дізнався із внутрішніх документів Bolt.

Аж ось у травні 2022-го New York Times написала, що Бреслоу залучив гроші для своєї компанії і відповідну оцінку в $11 млрд за допомогою завищених результатів роботи Bolt. Невдовзі після цього Комісія з цінних паперів і бірж США почала розслідування заяв Бреслоу під час раунду інвестицій Серії Е, але зрештою вирішила не вживати жодних каральних заходів. Цей інцидент змінив ставлення інвесторів та колег до Бреслоу. «Він став клоуном [Кремнієвої] долини», – сказала людина, яка раніше його підтримувала.

Напруга посилилася, коли Бреслоу безуспішно спробував натиснути на раду директорів, аби та погодилася оплатити за рахунок Bolt його дорожні витрати і вартість охорони на кілька мільйонів доларів. Про це розповіли кілька людей, знайомі з інцидентом. Бреслоу стверджував, що ці витрати повʼязані із залученням інвестицій у компанію, додали джерела. Більшу частину літа 2022-го Бреслоу насправді витратив на поїздки до друзів у Європі та Єгипті, а в серпні приїхав на фестиваль Burning Man, розповіло Forbes ще одне джерело. Рада Bolt була незворушна у своїй відмові.

«Бреслоу вважає, що може продати будь-що будь-кому, – сказав його друг і колишній однокурсник по Стенфорду. – Але його більше цікавили «плюшки» статусу підприємця, ніж відповідальність, якої цей статус вимагає».

У вересні 2022-го Бреслоу запропонував раді директорів Bolt схвалити план із призначення йому значної нагороди, привʼязаної до результатів компанії. Коли ж Bolt і Бреслоу не вдалося досягти встановлених цілей, останній почав наполягати на їх скороченні, розповів один обізнаний із цим питанням інвестор. Рада відмовилася платити Бреслоу бонус.

Спадщина Бреслоу в Bolt 

Коли Бреслоу почали надходити рахунки, це стало проблемою. У листопаді 2022-го, стверджує Activant у позові, Бреслоу попросив «стару» раду директорів продовжити термін виплати 30-мільйонного кредиту, який наступав за три місяці. Того ж місяця Bolt звільнила 29% штату працівників у другому колі скорочення штату, щоб «убезпечити своє фінансове становище, розширити можливості і досягти прибутковості».

Це зачепило деяких працівників Bolt, які скористалися пропозицією Бреслоу позичити у компанії гроші на купівлю її акцій. У вже видалених твітах у лютому 2022-го він назвав цю ініціативу «найвигіднішою програмою опціонів для співробітників» і повідомив, що більше половини працівників Bolt скористалися нею. Аж раптом звільненим співробітникам дали лише 90 днів на повернення боргу компанії. Речник Bolt сказав, що «менше 10» звільнених людей зачепила необхідність повертати борг.

За два місяці після того кола звільнень Бреслоу повідомив раді, що оголосить про дефолт за вищезгаданим кредитом, а вже у лютому 2023-го мільйони з рахунку Bolt пішли на його погашення.

Bolt, схоже, позбувається спадщини свого засновника. Його чотириденний робочий тиждень, про введення якого Бреслоу гордо оголосив у вересні 2021-го, цьогоріч скасували. З сайту Bolt навіть прибрали матеріал про історію успіху Бреслоу.

Постраждала й репутація Бреслоу як підприємця та візіонера. Один інвестор Bolt назвав поради у його маніфесті «Фандрейзинг» «небезпечними для молодих підприємців». А один засновник і друг Бреслоу сказав Forbes, що застеріг «дуже багатьох людей, аби ті не дослухалися до методу залучення інвестицій підприємця». Метод Бреслоу більше зосереджується на его людини, яка шукає кошти, і на хорошій історії, а не на підготовленому пітчингу і продукті, пояснює співрозмовник Forbes.

Раян Бреслоу, Bolt, залучення інвестицій /Getty Images

Раян Бреслоу на панелі саміту Forbes «30 до 30» розповідає про те, як залучати гроші на революційні стартапи. Фото Getty Images

А тим часом Activant тисне на Bolt, аби компанія відкрила свої звіти для перевірки на потенційні «марнування ресурсів» і «оборудки для власної вигоди». Але Bolt надала своєму інвесторові лише шість документів. 

Сама компанія поки що ніяк не відреагувала на звинувачення Activant.

Інші вищезгадані проєкти Бреслоу теж спіткали негаразди і проблеми.

Movement DAO, в яку він вклав принаймні $16 млн у 2021-му, також не обійшла судова тяганина. Коли Бреслоу вирішив, що хоче забрати свої гроші з компанії у 2022-му, найнятий ним керівник компанії відмовився це робити, бо це не відповідає установчому статуту Movement DAO. Бреслоу подав до суду, але сторони врешті домовилися і підприємцю повернули близько $10 млн.

У червні 2023-го Бреслоу знову опинився у суді, коли на його маркетплейс товарів для здоровʼя Love Health подала позов засновниця компанії Love Wellness Лорен Босворт. Підприємниця стверджувала, що Love Health незаконно використала торгову марку її компанії. Минулого листопада справу було завершено домовленістю сторін, але її умови невідомі.

Початкова мета збору Family, венчурного фонду Бреслоу, виявилася непідйомною, тому зі $140 млн підприємець знизив її до скромніших $40 млн. Першою інвестицією фонду став стартап Life Sciences, який займається контрацептивами для чоловіків. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні