Категорія
Новини
Дата

Позивний Буратіно. Нардеп Дубінський отримав підозру в державній зраді

Служба безпеки та ДБР оголосили про підозру у державній зраді народному депутатові Олександру Дубінському, повідомляє пресслужба СБУ. Зазначається, що народний обранець здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь РФ.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За матеріалами слідства, він мав позивний Буратіно і входив до складу злочинної організації, яку сформувало Головне управління Генштабу збройних сил РФ (ГРУ).
  • «Основне завдання цієї організації – розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитація нашої держави на міжнародній арені. За це учасники угруповання отримували гроші від воєнної розвідки РФ», – повідомили у спецслужбі.
  • За даними СБУ, фінансування мережі сягало понад $10 млн.
Олександр Дубінський. /Пресслужба СБУ

Олександр Дубінський. Фото: СБУ Фото Пресслужба СБУ

Олександр Дубінський.

Олександр Дубінський. Фото: СБУ

Олександр Дубінський.

Олександр Дубінський. Фото: СБУ

Олександр Дубінський.

Олександр Дубінський. Фото: СБУ

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Згідно з повідомленням, Дубінський поширював фейки про вище військово-політичне керівництво України. Наприклад, про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2019 році.
  • За даними слідства, до складу групи також входив екснардеп Андрій Деркач, який напередодні повномасштабного вторгнення РФ утік за кордон. Підривну діяльність у Києві координував експомічник Деркача Ігор Колєсніков, який уже засуджений і відбуває покарання за державну зраду.
  • Також до агентурної мережі входив колишній прокурор Костянтин Кулик, який мав позивний Птичка і наразі переховується від правосуддя за кордоном.
  • Слідчі встановили, що злочинну організацію було створено заступником начальника російського ГРУ Володимиром Алєксєєвим як агентурну мережу, що діяла в Києві. Операційним керівництвом ворожої групи з території РФ займався його заступник Олексій Савін.
  • Наразі Дубінському повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу: ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

Контекст

3 серпня Служба безпеки та Державне бюро розслідувань проводили обшуки у Дубінського, перевіряючи обставини та законність його виїзду за кордон на період воєнного стану. Згодом Дубінському було повідомлено про підозру в службовому підробленні.

Дубінський стверджував, що справа проти нього «уже розвалюється», а підозра безпідставна, адже він звертався по допомогу із виїздом за кордон для супроводу батька як приватна особа.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні