Категорія
Новини
Дата

Непрямі фінансові втрати економіки України перевищують $1,2 трлн втраченого виторгу – KSE

1 хв читання

Загальна сума непрямих втрат для України, включно з поточними та прогнозованими втратами виторгу й доданої вартості, оцінюється в $1,164 трлн та $385,7 млрд відповідно від початку повномасштабного вторгнення, підрахували експерти KSE Institute станом на липень.

Ключові факти

  • Найбільші суми непрямих втрат за обсягом виторгу стосуються продуктивних секторів, зокрема торгівлі ($450,5 млрд), промисловості разом із будівництвом та послугами ($409,9 млрд), а також сільського господарства ($83,1 млрд). Значних втрат зазнали енергетика ($43,1 млрд) та транспорт ($38,8 млрд).
  • Окрім втрат у виторгу, економіка України несе значні додаткові витрати. Найбільші – на розмінування ($42 млрд) та житловий сектор ($22,4 млрд). У житловому секторі основні витрати пов’язані з додатковими витратами громадян на оренду житла ($15,4 млрд). 
  • Підвищилися й продовжують зростати витрати держави на соціальні виплати, які становлять $10 млрд. На демонтаж зруйнованих об’єктів та вивіз відходів за всіма секторами припадає $13,4 млрд.
Непрямі фінансові втрати економіки України перевищують $1,2 трлн втраченого виторгу – KSE /Фото 1

Інфографіка: KSE

  • Втрати також охоплюють інші сектори: охорона здоров’я ($11,4 млрд), освіта та наука ($14,5 млрд), фінансовий сектор ($4,3 млрд), культура, спорт та туризм ($7,3 млрд), а також цифрова інфраструктура та IT-сектор ($19,3 млрд).
  • Значний тиск на економіку чинить необхідність відновлення житлово-комунального господарства, де непрямі втрати оцінюються у $7,7 млрд.
  • Оцінку непрямих втрат здійснювала аналітична команда KSE спільно з Мінінфраструктури та в співпраці з іншими профільними міністерствами та НБУ. Розрахунки здійснено за підтримки проєкту DTA (Підтримка цифрової трансформації).

Контекст

Раніше Київська школа економіки (KSE) оцінювала, що на відновлення енергетичної системи після російських обстрілів Україні треба понад $50 млрд. Прямі збитки енергетики KSE оцінює у понад $16 млрд, непрямі – у $40 млрд.

Окупація однієї ЗАЕС зі встановленою потужністю 6 ГВт – це десятки мільярдів доларів збитків. Також Україна втратила балансувальні потужності – мінімум 6 ГВт теплової генерації та Каховську ГЕС. У найближчі кілька років мінімальна потреба в інвестиціях – до $1 млрд, оцінював ексочільник «Укренерго» Володимир Кудрицький. Детальніше про те, чи реально добитись компенсації від Росії, – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд