Категорія
Новини
Дата

Польща викликала посла України після заяви Зеленського на Генасамблеї ООН (доповнено)

У середу, 20 вересня, посол України в Польщі Василь Зварич був терміново викликаний у польське МЗС, повідомляє пресслужба зовнішньополітичного відомства. Польська сторона висловила рішучий протест проти заяв, зроблених 19 вересня президентом Володимиром Зеленським на Генеральній Асамблеї ООН. Посла прийняв заступник держсекретаря Павло Яблонський.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Йдеться про цей вислів Зеленського: «Тривожно бачити, як дехто в Європі, деякі наші друзі в Європі, розігрують солідарність у політичному театрі, роблячи із зерна трилер. Може здатися, що вони грають власну роль, але насправді вони допомагають підготувати сцену для московського актора».
  • Заступник глави МЗС зазначив, що «ця теза невірна стосовно Польщі і, тим більше, особливо неправомірна щодо країни, яка підтримує Україну з перших днів війни».
  • Яблонський заявив, що тиск на Польщу на багатосторонніх форумах чи направлення скарг до міжнародних трибуналів не є «відповідними методами вирішення суперечок між нашими країнами». 
  • Він також додав, що ці дії не будуть ефективними проти Польщі, оскільки дії польського уряду для захисту інтересів фермерів «відповідають національному праву, праву ЄС та міжнародному праву».
  • Доповнено. МЗС України докладно поінформовано про зустріч українського посла у Варшаві, повідомив речник міністерства Олег Ніколенко. «Під час цієї зустрічі український посол вкотре розʼяснив українську позицію щодо неприйнятності для України польської односторонньої заборони на імпорт українського зерна», – йдеться у дописі Ніколаєнка у Facebook. 
  • За словами речника МЗС, українська сторона запропонувала Польщі конструктивний шлях вирішення зернової проблематики. «Очікуємо, що наші пропозиції стануть основою для переведення діалогу в конструктивне русло», – додали у МЗС.

Контекст

15 вересня Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня. Виконавчий орган ЄС проаналізував вплив обмежень експорту чотирьох категорій сільгосппродукції на ринок ЄС і дійшов висновку, що вони посприяли виправленню цінових стрибків на ринках пʼяти держав-членів, які вимагали заборони.

Водночас Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна.

Мінекономіки повідомило, що Україна подала позов до СОТ проти Польщі, Словаччини та Угорщини через заборону ввезення агропродукції. Найближчими днями Україна запровадить ембарго на товари з Польщі, заявив у вівторок, 19 вересня, торговельний представник України Тарас Качка. За його словами, йдеться про ембарго на помідори, цибулю, капусту та яблука.

Польща ж пообіцяла розширити заборону на ввезення продукції з України, якщо Київ «буде загострювати конфлікт».

На Генасамблеї ООН Польща посилила свою риторику проти України, президент Анджей Дуда навіть порівняв Україну із потопаючим. «Україна поводиться як потопаючий, який чіпляється за все, що є, – заявив Дуда польським журналістам у Нью-Йорку у вівторок, пише Financial Times. – Потопаючий надзвичайно небезпечний, він здатен затягнути вас на глибину і просто втопити рятівника».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні