Категорія
Новини
Дата

Польські фермери заблокували рух вантажівок через пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ»

1 хв читання

Польські фермери заблокували рух вантажівок, що слідують з України до Польщі перед пунктом пропуску «Дорогуськ – Ягодин», повідомила Державна прикордонна служба.

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, оформлення вантажівок, які слідують до Польщі, тимчасово не здійснюватиметься через страйк польських фермерів.
  • На вʼїзд в Україну пропускатимуть лише транспорт, який перевозить гуманітарний вантаж.
  • «Попередньо, акція триватиме до 01:00 13 червня. Просимо водіїв врахувати цю інформацію під час планування поїздок», – повідомлили у Держприкордонслужбі.
  • Пропуск автобусів здійснюється в обох напрямках у звичному режимі.

Контекст

Польські фермери з осені 2022 року протестували, вимагаючи в уряду пільгових кредитів, посилення прикордонного контролю з Україною та фінансових компенсацій.

Європейська комісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. 5 червня ЄС продовжив до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС.

У травні польські перевізники заблокували рух вантажного транспорту в пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ». Цей пункт забезпечує близько 40% вантажопотоку. Польські перевізники вимагали повернути дозволи на здійснення міжнародних вантажних автомобільних перевезень для українських перевізників на вʼїзді до Польщі. Такі дозволи були скасовані в межах транспортного безвізу, який запрацював торік улітку між Україною та ЄС. Йшлося також про застосування до українських перевізників екологічної норми «Євро-4», яка в Україні застосовується до польських перевізників. 

Через два дні Мінвідновлення призупинило вимогу щодо наявності дозволів для польських перевізників. Рух вантажівок відновився 15 травня.

7 червня польські фермери блокували рух вантажівок, що слідують з України до Польщі перед пунктом пропуску «Медика».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні