Категорія
Новини
Дата

Україна пішла на умови польських водіїв для розблокування найбільшого пункту пропуску

Україна знайшла рішення для розблокування автомобільного пункту пропуску «Ягодин – Дорогуськ» на кордоні з Польщею, повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. Раніше пункт пропуску заблокували польські перевізники, виставивши низку претензій.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ухвалено рішення тимчасово призупинити вимогу щодо наявності дозволів для польських водіїв, які здійснюють перевезення до України з будь-якої країни ЄС, йдеться у повідомлені. 
  • Рішення має задовольнити одну з ключових претензій страйкарів: накладання штрафів за відсутність дозволів для перевезень до України з третіх країн ЄС.
  • З 8 травня польські перевізники зможуть виконувати перевезення з будь-якої країни ЄС до України без відповідних дозволів і вимог щодо екологічних стандартів транспортних засобів, зазначили в Мінвідновлення.
  • Віцепрем’єр з відновлення України Олександр Кубраков пояснив, що такі перевезення не підпадають під угоду між Україною та ЄС про вантажні перевезення й не є двосторонніми, а відповідно потребують наявності дозволів. 
  • «Наразі ми надіслали лист до Єврокомісії щодо надання роз’яснення та на цей час призупиняємо накладення штрафів. Окремо підкреслю: з початку цього року «Укртрансбезпека» склала лише чотири такі постанови на польських перевізників», – зазначив Кубраков.

Контекст

Польські водії заблокували рух вантажівок з України в пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ». Польска сторона зранку 4 травня призупинила оформлення вантажних автомобілів як на виїзд з України, так і на в’їзд. На в’їзд в Україну пропускається лише транспорт із гуманітарною допомогою, небезпечними вантажами й тваринами.

Польські перевізники страйкують перед пунктом пропуску «Дорогуськ». Вони вимагають повернути дозволи на здійснення міжнародних вантажних автомобільних перевезень для українських перевізників на вʼїзді до Польщі. Такі дозволи були скасовані в межах транспортного безвізу, який запрацював улітку торік між Україною та ЄС.

Крім того, протестувальники вимагають застосування до українських перевізників екологічної норми EURO4, яку в Україні застосовують до польських перевізників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні