Категорія
Новини
Дата

Україна пішла на умови польських водіїв для розблокування найбільшого пункту пропуску

1 хв читання

Україна знайшла рішення для розблокування автомобільного пункту пропуску «Ягодин – Дорогуськ» на кордоні з Польщею, повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. Раніше пункт пропуску заблокували польські перевізники, виставивши низку претензій.

Ключові факти

  • Ухвалено рішення тимчасово призупинити вимогу щодо наявності дозволів для польських водіїв, які здійснюють перевезення до України з будь-якої країни ЄС, йдеться у повідомлені. 
  • Рішення має задовольнити одну з ключових претензій страйкарів: накладання штрафів за відсутність дозволів для перевезень до України з третіх країн ЄС.
  • З 8 травня польські перевізники зможуть виконувати перевезення з будь-якої країни ЄС до України без відповідних дозволів і вимог щодо екологічних стандартів транспортних засобів, зазначили в Мінвідновлення.
  • Віцепрем’єр з відновлення України Олександр Кубраков пояснив, що такі перевезення не підпадають під угоду між Україною та ЄС про вантажні перевезення й не є двосторонніми, а відповідно потребують наявності дозволів. 
  • «Наразі ми надіслали лист до Єврокомісії щодо надання роз’яснення та на цей час призупиняємо накладення штрафів. Окремо підкреслю: з початку цього року «Укртрансбезпека» склала лише чотири такі постанови на польських перевізників», – зазначив Кубраков.

Контекст

Польські водії заблокували рух вантажівок з України в пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ». Польска сторона зранку 4 травня призупинила оформлення вантажних автомобілів як на виїзд з України, так і на в’їзд. На в’їзд в Україну пропускається лише транспорт із гуманітарною допомогою, небезпечними вантажами й тваринами.

Польські перевізники страйкують перед пунктом пропуску «Дорогуськ». Вони вимагають повернути дозволи на здійснення міжнародних вантажних автомобільних перевезень для українських перевізників на вʼїзді до Польщі. Такі дозволи були скасовані в межах транспортного безвізу, який запрацював улітку торік між Україною та ЄС.

Крім того, протестувальники вимагають застосування до українських перевізників екологічної норми EURO4, яку в Україні застосовують до польських перевізників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні