Категорія
Новини
Дата

Понад 3000 компаній відмовилися від податкових пільг. Після початку війни на «спрощенку» перейшли 150 000 бізнесів

За рік від початку великої війни дедалі більше компаній оговтуються від кризи та самостійно повертаються до сплати податків – навіть попри те, що держава наразі не скасувала «спрощенку». Про це повідомляє сервіс «Опендатабот», посилаючись на власний аналіз.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У 2022 році пільгою скористалося понад 150 000 бізнесів. Натомість більшість компаній залишилася на загальній системі з ПДВ, сплачуючи більше податків.
  • Станом на початок березня вже 3359 бізнесів повернулась на загальну систему оподаткування та сплачують ПДВ. Ідеться про 2952 компанії та 407 ФОПів. 
  • Серед них такі бізнеси, як «Ростдорстрой», «Метінвест» та «Галнафтохім». 
  • У червні 2022 року, за даними ДПС, в Україні було понад 250 000 платників ПДВ: 21 300 ФОПів та 229 500 компаній. Відтоді відкритої інформації не було, адже доступ до реєстру було закрито.

Контекст

Верховна Рада 15 березня ухвалила законопроєкт №7137-д, який передбачав 40 нововведень для бізнесу під час воєнного стану. Зокрема, компаніям з оборотом до 10 млрд грн дозволили перейти на спрощену систему оподаткування, як на третій групі ФОП. Замість ПДВ (20%) та податку на прибуток (18%) вони сплачуватимуть 2% з доходу.

На спрощену систему оподаткування перейшов практично весь гральний бізнес, який у такий спосіб значно зменшив відрахування до бюджету. До переходу ці компанії сплачували в середньому 200 000 грн податків на день, після – до 23 000 грн. 

Більшість пільг, які бізнес отримав у перші місяці війни, вже скасували. 21 червня Верховна Рада повернула мита та податки на імпорт і розмитнення автомобілів. У вересні уряд повернув акциз на пальне. До «норми» повернулися й перевірки бізнесу з боку податкової.

Норму, що дає змогу компаніям із оборотом до 10 млрд грн перейти на спрощену систему оподаткування зі ставкою 2% від обороту, ймовірно, скасують з 1 липня 2023 року, Профільний комітет 20 лютого ухвалив рішення про те, щоб рекомендувати Верховній Раді ухвалити законопроєкт №8401.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні