Категорія
Новини
Дата

Популярний російський софт «Бітрікс» припиняє роботу в Україні з 1 червня

Хмарний сервіс «Бітрікс24» стане недоступним для українських користувачів з 1 червня, повідомляє GigaCloud та колишній керівник українського офісу «Бітрікс» Дмитро Суслов. Компанії, які використовують CRM-систему, отримали повідомлення, що доступ до порталу буде неможливим, а дані – повністю видалені.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Коробкова версія системи працюватиме у режимі обмеженої ліцензії з 1 червня, а низка функціональних можливостей стануть недоступними. 
  • За даними хмарного оператора GigaCloud, понад 80 000 осіб із понад 10 000 українських компаній використовують CRM-систему «Бітрікс24». 
  • Нині ж на ринку відбувається перехід з російського програмного забезпечення. «За останній тиждень ми отримали на 485% більше запитів на міграцію з російського софту на кшталт «1С» та «Бітрікс24», ніж місяцем раніше», – повідомив керівник департаменту клієнтських і партнерських продажів GigaCloud Любомир Дорошенко. 
  • Суслов, який зараз робить власну CRM Uspacy, теж підтвердив, що до них почалася міграція. «Партнери, які зацікавлені у збереженні даних своїх клієнтів, почали активно пропонувати міграцію. Кількість запитів збільшилася в десятки разів», – повідомив він.
  • Сайт «Бітріксу» наразі працює, але жодних контактів на ньому немає, за словами Суслова, в офісі зараз де-факто нікого немає. 

Контекст

«Бітрікс24» працює в Україні з 2008 року. Найпопулярніший продукт – однойменна СRM-система, якою у 2020 році користувалися 30% українських компаній. Її розробник – російська «1С-Бітрікс». Вона з’явилася у 2007-му після злиття двох гігантів родом з 1990-х – «1С» Бориса Нуралієва та «Бітріксу» Сергія Рижикова. У січні 2022 року російський Forbes оцінював компанію у $2,7 млрд.

У квітні минулого року український офіс «Бітрікс24» скоротив понад 50% команди, повідомив Forbes тодішній CEO компанії Дмитро Суслов.

15 квітня 2023-го президент Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішень РНБО, що передбачає санкції на 10 років щодо 351 фізособи та 254 юросіб, зокрема й «Бітрікс24».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні