Категорія
Новини
Дата

Російська влада хоче дозволити нелегальне використання софту компаній, які пішли з РФ

Російський уряд хоче визначити спеціальні умови використання іноземного програмного забезпечення (ПЗ), компанії-розробники якого пішли з ринку РФ, пише «Коммерсантъ».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У Мінцифри РФ обговорюють законопроєкт, який, з одного боку, «декриміналізує» нелегальне використання софту закордонних компаній, які припинили підтримку та оновлення своїх програм у Росії, а з іншого – запровадить примусове ліцензування цього ПЗ, повідомив співрозмовник видання.
  • Йдеться про запровадження механізму, який дозволить російським компаніям переказувати оплату за використання софту на спецрахунки до вимоги правовласника.
  • У профільному відомстві не прокоментували таку ініціативу. Проте голова Мінцифри Максут Шадаєв під час зустрічі з представниками IT-галузі заявив про необхідність створити умови, за яких бізнес міг би використати закордонний софт.

Контекст

У серпні до Держдуми внесли законопроєкт про примусове ліцензування обʼєктів авторського та суміжного права (включно з ПЗ) тих правовласників, які пішли з російського ринку після початку війни з Україною. Однак ця пропозиція не знайшла підтримки: Мінцифри вважало проєкт недопрацьованим.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, з російського ринку пішли найбільші розробники ПЗ, зокрема Adobe, SAP та Microsoft.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні