Категорія
Новини
Дата

Представники бізнесу просять законодавчо знизити міжбанківську комісію в Україні. Не змогли досягти компромісу з банками та платіжними системами

Низка бізнес-асоціацій просять владу законодавчо обмежити розмір міжбанківських комісій (інтерчейндж) в Україні. Представники банків, що працюють у сфері еквайрингу, платіжних систем та роздрібної торгівлі, не змогли домовитися.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Представники бізнесу виступають за законодавче обмеження комісій на інтерчейндж у результаті прийняття правок до законопроекту №4364 Верховною Радою України не пізніше 30 квітня 2021 року. Зокрема, поступове зменшення комісії протягом трьох років відповідно до законодавства ЄС – для дебетових карток до 0,2% та для кредитних карток до 0,3%.
  • Нині кожна бізнес-установа змушена відраховувати банкам у середньому 2% від ціни товару чи послуги.
  • Ринок не може регулювати це питання, оскільки 70% послуг еквайрингу надають державні банки, а 99% ринку платіжних систем – два гравці.
  • 6 квітня відбулася зустріч між представниками банків, платіжних систем та роздрібної торгівлі, метою якої було досягти компромісу, аби уникнути законодавчих змін. Однак дійти згоди не вдалося.
  • Звернення підписали, зокрема, такі бізнес-асоціації: Асоціація ритейлерів України, Українська ресторанна асоціація, Аптечна професійна асоціація України, Асоціація підприємств інформаційних технологій України, Українська Бізнес Асоціація, Асоціація «Парфумерія та косметика України», Всеукраїнське братство бджолярів України, Ліга українських промисловців – виробників взуття, шкіргалантереї, хутрових виробів і шкіряних товарів «Укршкірвзуттяпром», Федерація роботодавців України, Спілка українських підприємців, Союз кінотеатрів України, Українська асоціація індустрії іграшок, БІЗНЕС 100, «CEO Клуб».

Контекст

Депутати хочуть знизити граничний розмір міжбанківської комісії, яку беруть банки-еквайри за користування POS-терміналами. Таку норму планується внести до законопроєкту №4364 «Про платіжні послуги», який готують до другого читання в парламенті. 

Нині середня комісійна винагорода банку-еквайра – 2% від суми оплати. За свої послуги частину комісії отримують і платіжні системи. Зазвичай це близько 0,3% від суми операції. 

Зниження комісійних підтримують ритейлери. Зокрема, співвласник найбільшого онлайн-ритейлера Rozetka Владислав Чечоткін зазначив, що на оренду 90 магазинів, усіх складів і всіх офісів його компанія щорічно витрачає менше, ніж на банківську комісію.

Водночас у Нацбанку підкреслили необхідність збереження виключно ринкових підходів до регулювання комісії. Заступник голови правління ПриватБанку Разван Мунтеану заявив, що законодавче регулювання вартості еквайрингу призведе до мільярдних втрат бюджету та змусить українські банки відключити клієнтам можливість прийому оплати через сервіси Apple Pay і Google Pay

2 квітня ПриватБанк, Ощадбанк та Райффайзен Банк Аваль заявили про готовність знизити міжбанківську комісію (інтерчейндж) до 0,9% за два роки. Натомість попросили не унормовувати цей платіж законодавчо. 

В ЄС комісія інтерчейндж обмежена на законодавчому рівні. Вона становить не більше 0,2% за дебетовими картками і 0,3% – за кредитними. У США розмір інтерчейндж фіксований і становить 20 центів із кожної операції. Загальний розмір комісії за еквайринг і в ЄС, і в США встановлюється на ринкових умовах.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні