Категорія
Новини
Дата

Прибутки найбільших банків США скорочуються через проблемні кредити. Заборгованість за рік зросла на $6 млрд

Зростання безнадійної заборгованості може підірвати зростаючий оптимізм інвесторів щодо перспектив найбільших банків США, пише The Financial Times. В останньому кварталі 2023 року очікується падіння прибутків через несплачені борги та вплив високих процентних ставок.

Ключові факти

  • Загальна заборгованість за непрацюючими кредитами в JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo і Citigroup зросте за результатами четвертого кварталу до $24,4 млрд, свідчить консенсус-прогноз аналітиків Bloomberg. Це майже на $6 млрд більше від показника кінця 2022 року. 
  • Проте поточний рівень непрацюючих кредитів все ще нижчий за піковий показник у $30 млрд, який було зафіксовано у розпал пандемії.
  • За оцінками аналітиків, прибутки банків в останньому кварталі 2023 року скоротилися через непогашені кредити, а також тривалий вплив вищих процентних ставок, що підвищило вартість депозитів. 
  • Комерційна нерухомість, зокрема іпотека на малозаповнені офісні площі, була одним із найбільших факторів, що спричинили зростання безнадійних боргів, ідеться у матеріалі.
  • Також останнім часом зросла кількість прострочень за споживчими кредитами, зокрема кредитними картками та автокредитами. Все це відбувається на тлі скорочення банками відрахувань у резерви в порівнянні з пандемічним періодом.
  • Загалом за останні три місяці 2023 року прибутки шести великих банків, включаючи Goldman Sachs і Morgan Stanley, впали в середньому на 13% порівняно з тим же періодом минулого року. 
  • Попри це інвестори скуповують акції банків, які зросли на 20% з кінця жовтня, згідно з індексом KBW Nasdaq Bank. Поштовхом до ралі став сигнал Федрезерву, що він, імовірно, закінчив підвищення процентних ставок. 
  • 12 січня BofA, Citi, JPMorgan і Wells першими з великих банків оприлюднять свої результати за останні три місяці 2023 року. Goldman Sachs і Morgan Stanley, чий бізнес більше спрямований на інвестиційно-банківську діяльність, торгівлю та управління активами, відзвітують про результати 16 січня.

Контекст

У березні 2023 року у США збанкрутував Silicon Valley Bank (SVB). Це стало найбільшим банкрутством із часів економічної кризи 2008 року та другим за величиною в історії США. SVB займав 16-те місце за активами у США і був одним із найвідоміших кредиторів у галузі технологічних стартапів. Проблеми в банку почалися після закриття аналогічної кредитної організації, що інвестує в стартапи, – Silvergate Bank. Це викликало стурбованість на ринку та стрімкий розпродаж інвесторами галузевих акцій. 

12 березня в США збанкрутував інший великий банк – Signature Bank. Член правління банку Барні Френк сказав, що Signature постраждав внаслідок відтоку коштів клієнтів на мільярди доларів. За його словами, занепокоєність клієнтів щодо вкладень Signature у криптовалюту зросла після краху SVB. Клієнти казали, що почуваються комфортніше в гігантських банках, таких як JPMorgan Chase & Co. «Це була паніка, спричинена SVB. Ми були в порядку до останніх двох годин п’ятниці», – сказав він.  

Президент США Джо Байден, коментуючи крах SVB і Signature Bank, запевнив, що банківська система США безпечна, громадяни «можуть бути впевнені», пише Bloomberg. Байден зазначив, що міністр фінансів Джанет Єллен та інші банківські регулятори вдалися до негайних дій. Платники податків не платитимуть за банкрутства банків, гроші надійдуть зі зборів страхового фонду, наголосив президент США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні