Категорія
Новини
Дата

Proton Energy та Wexler Group припиняють поставки палива в Україну. Компанії керують мережею Glusco, яку пов’язують із Медведчуком

Компанія Proton Energy Group S.A., якій належить пов’язана з Віктором Медведчуком мережа АЗС Glusco, та її партнер Wexler зупинять поставки палива на український ринок. Серед причин такого рішення в компаніях називають дії української влади.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Швейцарський трейдер Proton Energy Group S.A. припиняє поставки нафтопродуктів в Україну з 1 квітня 2021 року, пише Enkorr з посиланням на лист до українських контрагентів.
  • Однією з причин такого рішення в компанії називають те, що на початку березня 2021 року Служба безпеки України рекомендувала учасникам українського паливного ринку не співпрацювати з Proton Energy Group SA і утримуватися від купівлі нафтопродуктів у неї.
  • Крім того, до зупинення поставок палива спонукали обшуки минулого тижня в мережі АЗС Glusco, що належить Glusco Energy SA.
  • Також із 1 квітня припиняє поставки російського дизельного палива один із найбільших постачальників світлих нафтопродуктів Wexler Group, пише видання OilPOint.

Контекст

11 березня Служба безпеки України провела масштабні обшуки по всій країні на об‘єктах мережі станцій пального Glusco, яку пов‘язують із кумом президента РФ Віктором Медведчуком. Причиною обшуків стало викриття масштабної оборудки з тіньової реалізації неякісних нафтопродуктів. Орієнтовна сума ухилення від сплати податків становить близько 240 млн грн.

В Державній фіскальній службі уточнили, що нафтопродукти ввозили з використанням морських суден, приховуючи реальні обсяги імпорту, в тому числі з Росії, а потім реалізовували через «відому мережу АЗС».

Своєю чергою, група Glusco спростувала зв'язок із фігурантами кримінальної справи. А 12 березня Glusco повідомила про відновлення роботи на 88 із 105 АЗК для реалізації газу та супутніх товарів. Однак реалізація бензину й дизельного палива залишається заблокованою.

Довідка

Proton Energy Group S.A. було засновано 2010 року. Компанія торгує нафтою й нафтопродуктами, працюючи з великими світовими виробниками енергоресурсів у Чорноморському та Середземноморському басейнах, а також в Африці та Америці. З 2016 року трейдер – єдиний постачальник продукції НК «Роснефть» в Україні. 2020 року вона поставила в Україну 1,77 млн ​​тонн дизпалива (23,9% ринку) і 411 000 тонн (22,3%) скрапленого газу.

Proton Energy Group S.A. через дочірню компанію Glusco Energy S.A. володіє українською роздрібною мережею під брендом Glusco, яку на початку 2019 року було передано в управління холдингу Unimex і Wexler Group.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні