Категорія
Новини
Дата

Росія вночі вкотре атакувала Україну «шахедами». Сили оборони збили 18 із 24 ударних БпЛА

В ніч на 4 травня Росія знову атакувала Україну дронами-камікадзе Shahed-136/131. Українські захисники збили 18 із 24 ударних БпЛА, йдеться у повідомленні пресслужби Командування Повітряних сил ЗСУ. За даними КМВА, у столиці уламки дронів пошкодили автомобілі та дорожне покриття.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ворог знову атакував «шахедами» з північного напрямку (Брянської області) та з півдня – східного узбережжя Азовського моря. Окупанти застосували до 24 ударних дронів Shahed-136/131.
  • Силами та засоби Повітряних сил, у взаємодії з протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищили 18 ударних БпЛА.
  • Бойова робота велась у північних, центральних та південних областях України. Застосовано зенітне ракетне озброєння, авіацію та мобільні вогневі групи у зонах відповідальності повітряних командувань «Південь» і «Центр», йдеться у повідомленні.
  • За попередньою інформацією КМВА, в повітряному просторі Києва силами ППО усі ворожі ракети та БпЛА були знищені. Жертв серед цивільного населення та руйнувань житлових об’єктів чи інфраструктури немає, повідомив начальник КМВА Сергій Попко. 
  • За його словами, зафіксовано падіння уламків в окремих районах столиці, проте шкоди життю і здоров’ю людей чи серйозних пошкоджень забудові міста вони не завдали. «У результаті збиття ворожих повітряних об’єктів в Шевченківському, Печерському та Подільському районі столиці на різних вулицях навколо приблизно 10 будинків впали уламки. Частково пошкоджені припарковані автомобілі (кількість уточнюється) та дорожнє покриття», – повідомив Попко.
  • Також ворог цієї ночі спрямував 15 «шахедів» на Одесу. За даними оперативного командування «Південь», українські сили оборони збили 12 із 15 дронів-камікадзе. Три дрони вдарили по гуртожитках одного з навчальних закладів Одеси. Пожежу ліквідовано, люди не постраждали.
Росія вночі вкотре атакувала Україну «шахедами». Сили оборони збили 18 із 24 ударних БпЛА /Фото 1

Уламки збитого «шахеда» в Одесі. Фото: Оперативне командування «Південь»

Контекст

У Києві та низці областей України вночі 4 травня оголошували повітряну тривогу, працювали сили ППО. Зокрема, для столиці вона вже третя з чотирьох днів травня. Такої щільної інтенсивності ударів місто не відчувало від початку цього року, зазначили в КМВА.

3 травня пресслужба Кремля заявила, що українські безпілотники «намагалися завдати удару» по резиденції президента Путіна. Президент Володимир Зеленський, коментуючи цю подію, наголосив, що Україна не атакувала територію РФ. «Я можу повторити цей меседж, гадаю, це буде зрозуміло всім: ми не атакуємо ні Путіна, ні Москву», – сказав президент України на брифінгу з учасниками саміту країн Північної Європи у Фінляндії.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що Росія, ймовірно, інсценувала атаку на Кремль, щоби донести інформацію про війну до російської внутрішньої аудиторії та створити умови для ширшої мобілізації суспільства, йдеться у звіті ISW.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні