Росія приховуватиме спрямування майже чверті своїх запланованих видатків на 2023 рік, оскільки вона перекроює бюджет на тривалішу війну та готується анексувати частину території України /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Росія засекречує спрямування понад $110 млрд видатків у бюджеті на наступний рік – Bloomberg

Росія приховуватиме спрямування майже чверті своїх запланованих видатків на 2023 рік, оскільки вона перекроює бюджет на тривалішу війну та готується анексувати частину території України Фото Shutterstock

Росія приховуватиме спрямування майже чверті своїх запланованих видатків на 2023 рік, оскільки вона перекроює бюджет на тривалішу війну та готується анексувати частину території України, пише Bloomberg

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з розрахунками агентства, що ґрунтуються на документі, у проекті бюджету на 2023 рік передбачено близько 6,5 трлн рублів ($112 млрд) на секретні або невказані витрати. Загалом витрати заплановані на рівні 29 трлн рублів.
  • Рівень секретності є безпрецедентним і відображає небажання Росії, відкривати свої документи після вторгнення в Україну в лютому. Уряд припинив публікацію деяких ключових статистичних даних, включаючи докладну розбивку торгівлі.
  • Рахункова палата, орган з нагляду за державним бюджетом, підрахувала, що витрати на секретні потреби у першому півріччі становили трохи менше 19%. За даними російської щоденної ділової газети «Ведомости», частка засекречених статей в бюджеті раніше досягала піку більш ніж 21% у 2015 році і була на рекордно низькому рівні в 14,9% минулого року.
  • «Ми зараз багато чого закрили», – заявив журналістам міністр фінансів Антон Силуанов на онлайн-брифінгу в середу. Він сказав, що Росія не розкриватиме вартість війни в Україні.
  • Проєкт бюджету має бути схвалений обома палатами парламенту, а потім має бути підписаний президентом, щоб стати законом. За словами Силуанова, всі секретні витрати обговорюватимуться на закритому засіданні комісії.
  • Агентство зазначає, що бюджет, ймовірно, має покрити витрати на анексію території України після псевдореферендумів. 

Контекст

20 вересня стало відомо, що у Кремлі планують провести фейкові референдуми про входження окупованих територій України до складу Росії з 23 по 27 вересня. 

США ніколи не визнають анексію Росією частини окупованих територій України та змусять Москву платити ціну, якщо вона спробує це здійснити, заявив напередодні радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. За його словами, «референдуми» не дадуть РФ переваги за столом переговорів з Україною.

21 вересня Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Росія збільшить витрати на оборону на 43% через план затяжної війни, тоді як відповідні категорії національної безпеки та правоохоронних органів зростуть більш ніж на 40%, згідно з трирічним фінансовим планом, який є у розпорядженні Bloomberg.

Бюджетні прогнози змінюються, оскільки пріоритети зміщуються на користь збройних сил, а не на такі сфери, як захист навколишнього середовища. Витрати на «національну оборону» становлять майже 5 трлн рублів ($84 млрд), або 3,3% валового внутрішнього продукту, і зараз поступаються лише державним соціальним програмам за обсягом витрат.

У Кремлі запланували на 30 вересня підписання «договорів» про приєднання до Росії окупованих територій України. У цій церемонії візьме участь президент РФ Володимир Путін, заявив речник Кремля Дмитро Пєсков. Україна та Захід засудили проведення псевдореферендумів, США готують новий пакет санкцій

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні