Категорія
Новини
Дата

Російський мільярдер Дмитро Пумпʼянський із другої спроби домігся зняття санкцій ЄС

1 хв читання

Суд Європейського союзу задовольнив позов російського мільярдера Дмитра Пумпʼянського і його дружини, скасувавши запровадженні проти них санкцій ЄС. Відповідна постанова 26 червня опублікована на сайті суду.

Деталі

  • Європейський суд загальної юрисдикції в Люксембурзі скасував рішення Ради ЄС від 14 вересня 2022 року.
  • Суд також постановив, що Рада ЄС має сплатити судові витрати. 

Контекст

У березні 2022 року ЄС запровадив санкції проти колишнього очільника групи «Сінара» і ТМК Дмитра Пумпʼянського у відповідь на російське вторгнення в Україну. Влада ЄС мотивувала це рішення тим, що Пумпʼянський отримував вигоду від співпраці з владою РФ і державними підприємствами, а також забезпечував «істотний дохід уряду РФ, який несе відповідальність за анексію Криму і дестабілізацію України». 

Дружина бізнесмена Галина потрапила під санкції через те, що очолювала фонд, що належить компанії чоловіка.

Після введення санкцій Пумпʼянський залишив ради директорів групи «Сінара», банку «Сінара» і ТМК, нагадує meduza. Потім він спробував оскаржити санкції, проте у вересні 2023 року суд відхилив його позов. 

У листопаді 2023 року Олександру Пумпʼянському, який залишив керівні посади в компаніях батька, вдалося домогтися зняття санкцій. Рада ЄС тоді не змогла довести, що син бізнесмена зберігає звʼязок із батьком і його компаніями, тому його більше не можна було вважати «фізичною особою, що надає матеріальну або фінансову підтримку уряду РФ».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд