Категорія
Новини
Дата

Словаччина домоглася виключення з нафтових санкцій ЄС. Це має допомогти Україні

Словаччина домоглася виключення із санкцій ЄС щодо російської нафти, що дозволить їй продовжити експорт нафтопродуктів, зокрема в Україну. Про це сказав міністр економіки Словаччини Карел Хірман на пресконференції, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Завод Slovnaft виключили з режиму санкцій, який набуває чинності з 5 лютого, повідомив Хірман.
  • «Завдяки цьому вилученню Slovnaft зможе експортувати всі нафтопродукти не тільки в Чехію, але й в Україну… Це допоможе стабілізувати виробничі та операційні результати нашого НПЗ Slovnaft у наступному році», – наголосив він.
  • Найбільший НПЗ Словаччини Slovnaft, який є частиною угорської енергетичної компанії MOL, через санкції ЄС щодо російської нафти міг стикнутися з її дефіцитом.
  • Виключення із санкційного режиму дозволить Slovnaft експортувати нафтопродукти в Україну, яка цієї зими постає перед гострим дефіцитом електроенергії та опалення через ракетні й безпілотні атаки РФ на критично важливі обʼєкти української інфраструктури, зазначає агентство.

Контекст

У жовтні Рада ЄС ухвалила рішення про заборону морського транспортування російських нафтопродуктів із 5 лютого 2023 року до третіх країн, а також повʼязане з цим надання технічної допомоги, брокерських послуг, фінансування чи фінансової допомоги.

Словаччина отримує майже 100% сирої нафти з Росії по нафтопроводу «Дружба», який проходить через Україну. Slovnaft планує скоротити частку приблизно до 60% наступного року.

Зараз нафтопереробний завод Slovnaft експортує значну частину своєї продукції, яка становить 124 000 барелів на день.

У серпні дохід Росії від енергоносіїв знизився до найнижчого рівня більш ніж за рік, оскільки санкції Заходу через вторгнення в Україну спонукали РФ продавати нафту зі знижкою та зменшувати потоки газу до Європи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні