Категорія
Новини
Дата

Справа Мазепи. Concorde Capital заявила, що тиск на бізнес інвесткомпанії триває

Слідча група ДБР та Офісу генпрокурора у справі Мазепи блокує діяльність багатьох підприємств Concorde Capital, що не мають стосунку до операцій з так званою землею дамби. Тиск на бізнес інвестиційної компанії Concorde Capital триває, йдеться у заяві пресслужби інвесткомпанії.

Ключові факти

  • Під час обшуків в офісі Concorde Capital 18 січня було вилучено корпоративну документацію, печатки, електронні ключі, ліцензії та інше майно ТОВ «Конкорд Консалтинг», ТОВ «Конкорд Факторинг», ТОВ «Сонячне Ремесло». Також вилучено особисті документи, телефони, ноутбуки працівників компанії та партнерів, які знаходилися в офісі на момент обшуку та не мають жодного стосунку до справи, заявила компанія.
  • Інвесткомпанія зазначила, що через це ускладнені та зупинені деякі напрями діяльності підприємств, до яких у правоохоронців нема жодних офіційних претензій. Блокування цих підприємств у такий спосіб загрожує збитками і компанії, і державі, йдеться у заяві.
  • Concorde Capital повідомила, що у відповідь на звернення з вимогою про повернення майна слідчі відповідають відмовою.
  • У заяві наголошується, що всі обшуки у справі Мазепи в офісі Concorde Capital 18 січня відбулися без необхідної ухвали слідчого судді, а з мотивів слідчих про «невідкладність та необхідність збереження доказів» попри те, що слідство триває вже 10 років.

Цитата

«Ці протиправні дії здійснюються, попри рішення РНБО України щодо економічної безпеки та стабільності у період воєнного стану, котре введено в дію указом президента від 23 січня 2024 року №21/2024. Здійснюються, попри прохання президента України, щоб усі складнощі між урядовцями, бізнесом, правоохоронцями були зняті, а також попри публічну обіцянку генерального прокурора Костіна під час його пресконференції від 22 лютого цього року», – йдеться у заяві Concorde Capital.

Контекст

18 січня Ігоря Мазепу затримали о 15:00 під час перетину українсько-польського кордону, а в компанії відбулися обшуки. 

За версією слідства, бізнесмен є організатором схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. Йдеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад 7 га вартістю понад 20 млн грн.

Сам Ігор Мазепа заявив, що не розуміє суті звинувачень ДБР проти нього – «нікому ніяких державних ділянок не виділяв».

Печерський районний суд Києва 19 січня обрав запобіжний захід Ігорю Мазепі у вигляді тримання під вартою з альтернативою у вигляді застави у 349 млн грн. Репортаж із Печерського суду читайте тут.

22 січня адвокати Мазепи оскаржили ухвалу суду. 23 січня Київський апеляційний суд залишив Мазепу в СІЗО до 27 лютого, але йому зменшили суму застави до 21 млн грн. Ввечері того самого дня бізнесмен вийшов з-під варти під заставу.

23 січня президент Володимир Зеленський оголосив про рішення РНБО, яке передбачає мораторій на «маски-шоу», створення Ради з підтримки підприємництва і зміни до закону про БЕБ для «обмеження тиску на легальний бізнес».

15 лютого стало відомо, що Печерський районний суд Києва продовжив на девʼять місяців строк досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо Ігоря Мазепи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні