Категорія
Новини
Дата

Справа привласнення 40 млрд грн. Бухгалтеру «Укртатнафти» повідомили про підозру

1 хв читання

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки повідомили про підозру одній з фігуранток кримінального провадження про привласнення 40 млрд грн колишнім менеджментом ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укртатнафта», повідомляє пресслужба. Бухгалтер переховувалась на Закарпатті.

Ключові факти

  • Підозру отримала головний бухгалтер «Укртатнафти», вона переховувалась в Ужгородському районі на Закарпатті, але співробітники спецслужби встановили її місцезнаходження.
  • Слідчі встановили, що ПАТ «Укртатнафта» виробляло та реалізовувало пальне через мережу АЗС без сплати акцизного податку, хоча відповідне податкове навантаження закладалось у ціну для споживачів. Тож, заборгованість по сплаті акцизу за цим епізодом становить 605 млн грн.
  • Правоохоронці продовжують слідчі дії у рамках провадження. Зокрема, у Дніпрі було викрито приміщення, де зберігалась прихована бухгалтерія однієї з компаній. Також знайдено документи пов’язаних підприємств, печатки тощо.

Контекст

17 вересня 2022 року детективи НАБУ вже приходили з обшуком до Коломойського у справі «Укрнафти». Обшук відбувся за місцем проживання бізнесмена в курортному селищі Буковель (скоріше за все, в готелі Radisson Blue Ressort Bukovel).

Колишній менеджмент «Укрнафти» та «Укртатнафти» підозрюється у привласненні 40 млрд грн державних коштів. Слідчі встановили, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом.

У рамках кримінальних проваджень документуються 10 епізодів злочинної діяльності. Зокрема, це виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення ними від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробного і нафтовидобувного заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їхніх активів.

За даними слідства, така «злочинна діяльність» здійснювалася в інтересах фактичних власників і бенефіціарів компаній. Топменеджменту «Укртатнафти» оголошено про підозри у вчиненні кримінальних правопорушень.

Раніше НАБУ підозрювало колишній менеджмент «Укрнафти» у виведенні з компанії 13,3 млрд грн на користь групи «Приват». У чому суть справи та чи дотягнеться рука правосуддя до одного з найбагатших людей країни, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні