Категорія
Новини
Дата

Справа привласнення 40 млрд грн. Бухгалтеру «Укртатнафти» повідомили про підозру

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки повідомили про підозру одній з фігуранток кримінального провадження про привласнення 40 млрд грн колишнім менеджментом ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укртатнафта», повідомляє пресслужба. Бухгалтер переховувалась на Закарпатті.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Підозру отримала головний бухгалтер «Укртатнафти», вона переховувалась в Ужгородському районі на Закарпатті, але співробітники спецслужби встановили її місцезнаходження.
  • Слідчі встановили, що ПАТ «Укртатнафта» виробляло та реалізовувало пальне через мережу АЗС без сплати акцизного податку, хоча відповідне податкове навантаження закладалось у ціну для споживачів. Тож, заборгованість по сплаті акцизу за цим епізодом становить 605 млн грн.
  • Правоохоронці продовжують слідчі дії у рамках провадження. Зокрема, у Дніпрі було викрито приміщення, де зберігалась прихована бухгалтерія однієї з компаній. Також знайдено документи пов’язаних підприємств, печатки тощо.

Контекст

17 вересня 2022 року детективи НАБУ вже приходили з обшуком до Коломойського у справі «Укрнафти». Обшук відбувся за місцем проживання бізнесмена в курортному селищі Буковель (скоріше за все, в готелі Radisson Blue Ressort Bukovel).

Колишній менеджмент «Укрнафти» та «Укртатнафти» підозрюється у привласненні 40 млрд грн державних коштів. Слідчі встановили, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом.

У рамках кримінальних проваджень документуються 10 епізодів злочинної діяльності. Зокрема, це виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення ними від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробного і нафтовидобувного заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їхніх активів.

За даними слідства, така «злочинна діяльність» здійснювалася в інтересах фактичних власників і бенефіціарів компаній. Топменеджменту «Укртатнафти» оголошено про підозри у вчиненні кримінальних правопорушень.

Раніше НАБУ підозрювало колишній менеджмент «Укрнафти» у виведенні з компанії 13,3 млрд грн на користь групи «Приват». У чому суть справи та чи дотягнеться рука правосуддя до одного з найбагатших людей країни, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні