США планують запровадити обмеження на використання ШІ-чипів для китайських компаній за кордоном /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

США планують запровадити обмеження на використання ШІ-чипів для китайських компаній за кордоном

Getty Images

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість закриття лазівки, яка дає китайським компаніям доступ до американських чипів штучного інтелекту через підрозділи, розташовані за кордоном, пише Reuters із посиланням на чотири джерела.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • США минулого року зіпсували відносини з Пекіном, оприлюднивши нові обмеження на постачання чипів штучного інтелекту та інструментів для виробництва чипів до Китаю. 
  • Найближчими днями ці правила стануть жорсткішими. 
  • На початковому етапі обмежень адміністрація Байдена надала закордонним дочірнім компаніям китайських компаній безперешкодний доступ до тих самих напівпровідників, а це означає, що вони можуть бути легко переправлені контрабандою до Китаю або до них можна отримати віддалений доступ для користувачів, що базуються в Китаї.
  • У червні Reuters писав, що ті самі чіпи, заборонені правилами США, можна придбати у південному китайському місті Шеньчжень.
  • За словами джерел, зараз Вашингтон обмірковує способи закрити лазівку, про що раніше не повідомлялося.
  • Зусилля показують, як адміністрація Байдена щосили намагається відрізати Китай від передових технологій ШІ і як важко закрити всі прогалини в експортному контролі.

Контекст

На початку вересня 2022 року адміністрація Байдена ввела нові обмеження на продаж деяких високотехнологічних комп’ютерних чипів із Китаю та Росії. Це усуне ризик їх використання з воєнною метою. Обмеження стосуються високоякісних моделей чипів, відомих як графічні процесори або GPU, які продаються компаніями Кремнієвої долини Nvidia та Advanced Micro Devices.

Китай вкладає безпрецедентні кошти у вітчизняну напівпровідникову промисловість. За оцінками SIA, у країні будуються щонайменше 23 виробничі обʼєкти з запланованими інвестиціями у понад $100 млрд до 2030 року, згідно з презентацією. За даними групи, до 2029-го чи 2030 року Китай матиме більше половини світових потужностей галузі з виробництва напівпровідників старого покоління. 

США прагнуть зупинити зростання потенціалу штучного інтелекту Китаю, що допомагає його збройним силам розробляти безпілотні бойові системи, згідно зі звітом журналу The International Relations Review.

Вашингтон працює над тим, щоб закрити інші лазівки, що дозволяють ШІ-чипам у потрапити до Китаю. У серпні компанія зажадала від Nvidia та AMD обмежити постачання чипів штучного інтелекту за межі Китаю до інших регіонів, включаючи деякі країни Близького Сходу.

Нині не ясно, як уряд США може закрити лазівку, що дозволяє китайським фірмам отримати доступ до американських хмарних провайдерів, таких як Amazon Web Services, які надають своїм клієнтам доступ до тих же можливостей ШІ. Але джерела кажуть, що адміністрація Байдена намагається вирішити цю проблему.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні