Судноплавний гігант Hapag-Lloyd вирішив оминати Червоне море на тлі атак єменських хуситів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Судноплавний гігант Hapag-Lloyd вирішив оминати Червоне море на тлі атак єменських хуситів

Getty Images

Судноплавний гігант Hapag-Lloyd вважає, що шлях Червоним морем все ще занадто небезпечний, його судна продовжать ходити в обхід мису Доброї Надії в Африці, пише Bloomberg. Останніми тижнями фіксували постійні атаки єменських хуситів на торгові судна.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Hapag-Lloyd заявив, що триматиме свої судна подалі від Червоного моря навіть після запуску оперативної групи під керівництвом США для захисту ключового торговельного маршруту від нападів бойовиків.
  • Атаки торкнулися всіх – від нафтових танкерів до контейнеровозів, що змусило судновласників уникати маршруту. Це означає затримки та додаткові витрати, які зрештою можуть вдарити по споживачах.
  • Згідно з дослідницькою запискою Bloomberg Intelligence, спотові ставки на контейнерні перевезення підскочили на 26% за останні чотири тижні і «ймовірно, залишаться на підвищеному рівні», поки рейси продовжують відхилятися. Ціни на нафту також зросли після того, як атаки посилилися.
  • В останні дні було мало ознак припинення атак, а у вівторок атакували контейнеровоз, відомий як MSC United VIII.
Судноплавний гігант Hapag-Lloyd вирішив оминати Червоне море на тлі атак єменських хуситів /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

Контекст

Обстріл суден, які йдуть через міжнародні води Червоного моря, почастішали в грудні на тлі воєнних дій у Секторі Гази. Удари по цивільних суднах, які нібито повʼязані з Ізраїлем або туди прямують, завдають єменські хусити, які підтримують ХАМАС. Вони використовують ракети та безпілотники.

19 грудня повідомлялося, що єменські хусити взяли на себе відповідальність за удари по танкеру та контейнеровозу, повʼязаному з Ізраїлем, у районі Червоного моря. Обидва судна йшли Баб-ель-Мандебською протокою, що сполучає Червоне море й Аденську затоку Аравійського моря. 

Через водний шлях, що зʼєднує Червоне та Середземне моря, проходить від 10% до 15% світової торгівлі й 30% контейнерних перевезень. Це основний торговий маршрут між країнами Азії та Європи. 

Moller-Maersk A/S, другий за величиною перевізник у світі, заявив, що готується відновити рух через Червоне море. Інша компанія CMA CGM заявила, що розробляє плани щодо поступового збільшення кількості суден, що відправляються через Суецький канал.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні