Сума штрафів за невикористання касових апаратів втричі перевищила довоєнний рівень, найбільше їх виписали у серпні /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова
Категорія
Новини
Дата

Сума штрафів за невикористання касових апаратів втричі перевищила довоєнний рівень, найбільше їх виписали у серпні

Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

Державна податкова служба за неповний 2023 рік наклала 29 753 штрафи на 1,65 млрд грн за порушення при роботі з реєстраторами розрахункових операцій (П/РРО), повідомила платформа відкритих даних Опендатабот. Це утричі більше, ніж за весь 2021 рік.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Більш ніж на половину суми (988,15 млн грн) підприємців оштрафували у серпні. За цей місяць було проведено найменшу кількість перевірок у 2023 році – лише 1640, але виписано найбільшу кількість штрафів – 3336.
Сума штрафів за невикористання касових апаратів втричі перевищила довоєнний рівень, найбільше їх виписали у серпні /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

  • В Україні станом на початок грудня 2023 року працює 287 400 РРО та 554 600 ПРРО. Сплеск встановлень ПРРО у 2023 році припав на вересень, за місяць їх побільшало на 15%. Це може бути повʼязано із скасуванням мораторію на перевірки наявності касових апаратів, введеного на початку повномасштабного вторгнення. 
  • Наразі кількість «кас у смартфоні» майже вдвічі перевищує кількість звичайних. Порівняно з листопадом 2021 року кількість ПРРО зросла у 4 рази, натомість РРО поменшало на 5%. Попри стрімке зростання, на ПРРО наразі припадає лише 29% від загальної кількості чеків. 
  • Загалом 6,62 млрд чеків на загальну суму 2,3 трлн грн було виписано за 11 місяців поточного року. Загальна сума чека за П/РРО зросла у 1,5 рази до 2021 році. 

Контекст

Закон про обов’язкові касові апарати (РРО/ПРРО) для ФОПів набув чинності 1 січня 2021 року. Проте через численні протести та коронакризу Верховна Рада подовжила перехідний період для підприємців на рік. 

На початку великої війни держава заборонила штрафувати підприємців за невикористання ПРРО/РРО, окрім випадків, що стосуються підакцизних товарів.

30 червня Верховна Рада ухвалила змінений законопроєкт №8401. Закон передбачає часткове повернення податкових перевірок, скасування «спрощенки» у 2% та відновлення штрафів за невикористання РРО. 

Штрафи повернулися з 1 жовтня. У порівняні з 2022-м санкції змінилися лише для ФОПів: 25% від суми товару за перше порушення та 50% від суми – за друге. Також для ФОП було введено «спрощений чек». Він дає змогу підприємцеві не ідентифікувати товар аж до артикула та вказувати лише категорію.

Для решти підприємців, які працюють у галузі продажів та мають встановлювати касові апарати, штрафи залишилися на тому ж рівні – 100% від суми товару за перше порушення та 150% – за друге. Штрафи та перевірки не розповсюджуються на підприємства, які знаходяться в прифронтових регіонах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні