Категорія
Новини
Дата

Tesla дозволила клієнтам зі США купувати електромобілі за біткоїни

1 хв читання

Компанія Tesla дозволила купувати електромобілі в США за біткоїни. За межами США такий вид оплати, можливо, буде доступний цього року, заявив гендиректор компанії Ілон Маск.

Ключові факти

  • Щоб прийняти платіж, Tesla використовує внутрішнє програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом.
  • Біткоїни, якими розрахуються покупці Tesla, не конвертуватимуться у фіатні гроші.
  • Tesla описує, як працює процес оплати біткоїнами, у розділі поширених запитань на своєму сайті. Там зазначається, що користувачі матимуть можливість сканувати QR-код або копіювати і вставляти адресу свого біткоїн-гаманця, щоб ініціювати платіж.
  • Інші криптовалюти, окрім біткоїнів, Tesla до оплати не приймає. Спроба відправити будь-яку іншу форму криптовалюти призведе до того, що «транзакція не пройде, і це, швидше за все, призведе до втрати коштів».
  • Згідно з умовами оплати біткоїнів, автомобілі, як і раніше, будуть оцінюватися в доларах США, а покупці платитимуть еквівалентну вартість у біткоїнах. За оцінками Tesla, $100 дорівнює 0,00183659 біткоїна. Таким чином, ціна електромобіля Model S у базовій комплектації ($79 990) складе 1,43982 біткоїна.

Важливі цифри

Після заяви Маска ціна біткоїну виросла на $1000 за кілька хвилин, пише Cryptopotato. За даними Coindesk, на момент публікації ціна становила $56 543.

Контекст

Наразі провідна в світі криптовалюта біткоїн завойовує популярність, і все більше компаній вкладають у неї кошти. Розробник програмного забезпечення MicroStrategy уже володіє 91 006 біткоїнами, що за поточним курсом коштують понад $4,4 млрд. Компанія Square купила біткоїнів на суму $220 млн, перевівши в криптовалюту близько 5% своїх активів.

У лютому Tesla придбала біткоїнів на $1,5 млрд. Тому ціна акцій компанії безпосередньо пов'язана з вартістю біткоінів, що несе додатковий ризик через волатильність, зазначив CNBC аналітик інвесткомпанії Wedbush Деніел Айвз. Ринкова вартість Tesla зросла до понад $800 млрд, а потім впала до менш ніж $600 млрд у лютому 2021 року. Зараз вартість становить майже $635 млрд. Керуючий фондом Lansdowne Partners Пер Лекандер вважає, що і Tesla, і біткоїн знаходяться на етапі мильної бульбашки. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні