Категорія
Новини
Дата

Tesla дозволила клієнтам зі США купувати електромобілі за біткоїни

Компанія Tesla дозволила купувати електромобілі в США за біткоїни. За межами США такий вид оплати, можливо, буде доступний цього року, заявив гендиректор компанії Ілон Маск.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Щоб прийняти платіж, Tesla використовує внутрішнє програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом.
  • Біткоїни, якими розрахуються покупці Tesla, не конвертуватимуться у фіатні гроші.
  • Tesla описує, як працює процес оплати біткоїнами, у розділі поширених запитань на своєму сайті. Там зазначається, що користувачі матимуть можливість сканувати QR-код або копіювати і вставляти адресу свого біткоїн-гаманця, щоб ініціювати платіж.
  • Інші криптовалюти, окрім біткоїнів, Tesla до оплати не приймає. Спроба відправити будь-яку іншу форму криптовалюти призведе до того, що «транзакція не пройде, і це, швидше за все, призведе до втрати коштів».
  • Згідно з умовами оплати біткоїнів, автомобілі, як і раніше, будуть оцінюватися в доларах США, а покупці платитимуть еквівалентну вартість у біткоїнах. За оцінками Tesla, $100 дорівнює 0,00183659 біткоїна. Таким чином, ціна електромобіля Model S у базовій комплектації ($79 990) складе 1,43982 біткоїна.

Важливі цифри

Після заяви Маска ціна біткоїну виросла на $1000 за кілька хвилин, пише Cryptopotato. За даними Coindesk, на момент публікації ціна становила $56 543.

Контекст

Наразі провідна в світі криптовалюта біткоїн завойовує популярність, і все більше компаній вкладають у неї кошти. Розробник програмного забезпечення MicroStrategy уже володіє 91 006 біткоїнами, що за поточним курсом коштують понад $4,4 млрд. Компанія Square купила біткоїнів на суму $220 млн, перевівши в криптовалюту близько 5% своїх активів.

У лютому Tesla придбала біткоїнів на $1,5 млрд. Тому ціна акцій компанії безпосередньо пов'язана з вартістю біткоінів, що несе додатковий ризик через волатильність, зазначив CNBC аналітик інвесткомпанії Wedbush Деніел Айвз. Ринкова вартість Tesla зросла до понад $800 млрд, а потім впала до менш ніж $600 млрд у лютому 2021 року. Зараз вартість становить майже $635 млрд. Керуючий фондом Lansdowne Partners Пер Лекандер вважає, що і Tesla, і біткоїн знаходяться на етапі мильної бульбашки. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні