Категорія
Новини
Дата

TSMC скоротить капіталовкладення у 2023 році через зниження попиту на чипи

Тайванський виробник мікросхем Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) очікує, що виторг у першому кварталі впаде на 5%, а також скоротяться річні інвестиції, оскільки основний постачальник Apple Inc. очікує зниження попиту через уповільнення світової економіки, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Цей прогноз слідує за очікуваним стрибком прибутку в четвертому кварталі на 78%, що підкреслює глибину різкого уповільнення в глобальному технологічному секторі, який бореться з погіршенням споживчого попиту, викликаним високими темпами інфляції, високими процентними ставками і економічним спадом.
  • Втім, TSMC, найдорожчий у світі виробник мікросхем, прогнозує, що зростання відновиться у другій половині цього року. «Ми прогнозуємо, що напівпровідниковий цикл досягне дна десь у першій половині і побачимо відновлення у другій половині 2023 року», – сказав генеральний директор Сі Сі Вей, додавши, що відновленню сприятиме запуск нових продуктів, таких як товари зі штучним інтелектом.
  • Виробник чипів заявив, що його капітальні витрати у 2023 році знизяться до $32–36 млрд із $36,3 млрд у 2022 році. Виторг у першому кварталі очікується в діапазоні від $16,7–17,5 млрд порівняно з $17,57 млрд роком раніше.

Контекст

Виторг TSMC у четвертому кварталі зріс на 43%, до 625,5 млрд тайванських доларів ($20,6 млрд), згідно з розрахунками Bloomberg, заснованими на щомісячних звітах TSMC.

Домінування TSMC у виробництві одних із найпередовіших чипів для висококласних клієнтів, таких як Apple, захистило її від економічного спаду. Але компанія, швидше за все, зіткнеться із проблемами, оскільки в поточному кварталі, ймовірно, відбудеться перше падіння продажів за чотири роки.

TSMC, найдорожча компанія в Азії, що підтримується інвестиційним конгломератом мільярдера Воррена Баффета Berkshire Hathaway Inc., неодноразово заявляла, що бізнес продовжуватиме отримувати вигоду від тенденції попиту на високопродуктивні обчислювальні чипи для 5G-мереж та центрів обробки даних, а також ширше використання чипів у гаджетах та транспортних засобах.

У четвер компанія підтвердила, що зниження попиту є циклічною проблемою і загалом 2023-й стане роком невеликого зростання для компанії.

Минулого місяця TSMC запустила масове виробництво чипів наступного покоління та збільшила свої інвестиції в американському штаті Аризона до $40 млрд.

TSMC перебуває під тиском необхідності диверсифікувати своє передове виробництво мікросхем і працює з урядами, такими як США та Японія, над розширенням своєї глобальної присутності. Світові політики та клієнти дедалі настороженіше ставляться до технологічної залежності від острова, якому Пекін погрожував вторгненням та підштовхнув TSMC до перенесення частини виробництва за кордон.

Тайванська компанія, основними клієнтами якої є Apple Inc. та Nvidia Corp., також будує завод із виробництва чипів у Японії та заявила, що перебуває на ранніх стадіях розгляду потенційної експансії до Німеччини. TSMC працює над будівництвом заводів для 2-нанометрових чипів наступного покоління, які планувалося виробляти на півночі та в центрі Тайваню.

Закордонна експансія TSMC повʼязана з тим, що глобальні виробники мікросхем, такі як Intel та Samsung, прагнуть розширити свої потужності. Три найбільші виробники чипів у світі мають намір інвестувати не менше $380 млрд протягом наступного десятиліття в будівництво нових заводів на Тайвані, у Південній Кореї, США, Японії, Німеччині, Ірландії та Ізраїлі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні