Категорія
Новини
Дата

У Єврокомісії вважають передчасними заяви щодо причин пошкодження російських газопроводів

Європейська комісія у вівторок, 27 вересня, заявила, що передчасно робити припущення щодо причин витоків у двох газопроводах «Північний потік» та «Північний потік – 2», призначених для доставки газу з Росії до Європи, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «На даному етапі дуже передчасно розмірковувати про причини… Держави-члени вивчають це питання, ми підтримуватимемо з ними тісний контакт, але насправді зараз не час спекулювати», – сказав представник Комісії.
  • За його словами, Єврокомісія уважно стежить за розвитком подій, повʼязаних із витоками, і поки що не бачить жодного впливу на безпеку поставок до Європи. Жоден із газопроводів не працював, але в обох, як і раніше, знаходився газ під тиском.
  • Збройні сили Данії оприлюднили фото та відео з місця витоку газу на «Північному потоці».
  • SVT повідомляє, що сейсмологи Данії та Швеції зафіксували щонайменше два вибухи незадовго до виявлення витоків газу із трубопроводів. Обидва вибухи зафіксовані у тих же координатах, де сталися витоки.
  • Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк переконаний у тому, що аварія на трубопроводі «Північний потік – 1» рукотворна і що РФ у такий спосіб має намір викликати в ЄС паніку напередодні зими. «Масштабний «витік газу» з «ПП-1» – це не що інше, як спланований Росією теракт і акт агресії у напрямку ЄС. РФ хоче дестабілізувати економічну ситуацію в Європі та викликати паніку перед зимою», – написав він.
  • У Кремлі ж повідомили, що не виключають саботажу як причини пошкодження газопроводів.
  • Речник російського президента Дмитро Пєсков на питання про те, чи є причиною пошкоджень диверсія, сказав журналістам: «Зараз не можна виключати жодного варіанта». За словами Пєскова, Кремль «дуже стурбований ситуацією, яка потребує якнайшвидшого розслідування, оскільки йдеться про енергетичну безпеку всього континенту».

Контекст

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі «Північний потік – 2» у данській винятковій економічній зоні на південний схід від острова Борнхольм. Також витік газу зафіксовано з обох ниток першого «Північного потоку».

Перший «Північний потік» потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік на даний момент зупинено. Офіційна причина – напрацювання двигунами міжремонтного пробігу, а також поломки компресорного обладнання, які неможливо усунути через санкції. «Північний потік – 2» аналогічної потужності побудований і готовий до експлуатації, але не запрацював через санкції

В компанії Nord Stream заявили, що ушкодження є «безпрецедентним» і неможливо сказати, коли потоки можуть технічно відновитися.

Норвезький нафтогазовий регулятор повідомив у понеділок, що невідомі безпілотники були помічені поруч із його морськими установками, закликавши «підвищену пильність усіх операторів та власників судів».

Торік «Північний потік» поставив майже 40% російського газу до Європи. Але «Газпром» у кілька етапів скоротив постачання цим маршрутом, починаючи з червня, пославшись на технічні проблеми з обладнанням, а потім повністю припинив поставки. «Північний потік – 2», який проходить поряд із першим газопроводом, був побудований та заповнений технічним газом у 2021 році, але так і не доставив паливо до Європи через протистояння Кремля із Заходом.

Очільник німецького мережевого регулятора Клаус Мюллер повідомив, що ситуація на ринку залишається «напруженою», але країна та Європейський Союз більше не залежать від цих постачань. 

Адже цієї зими Європа має можливість імпортувати скрапленого природного газу (СПГ) майже на 40% більше, ніж торік. Поряд із падінням попиту через вищі ціни на енергоносії цих поставок достатньо, щоб компенсувати повну зупинку потоків у російських трубопроводах з 1 жовтня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні