Категорія
Новини
Дата

У Європі через холодну погоду зросло навантаження на мережі та підскочили ціни на електроенергію

2 хв читання

Холодний тиждень у Європі призвів до різкого зростання короткострокових цін на електроенергію, оскільки оператори енергосистем балансують постачання та оплату електростанцій, щоб не допустити перебоїв зі світлом в регіоні, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Після того, як понеділок став найнапруженішим днем року для британської електромережі, у вівторок напруга, схоже, зменшилася, навіть незважаючи на те що температура, за прогнозами, залишиться нижчою за середню до кінця тижня.
  • Франція, Німеччина та країни Північної Європи зіткнулися з такою самою холодною погодою, що підвищує попит на електроенергію. Навіть незважаючи на те, що уряд обмежує рахунки за електроенергію по всьому регіону, низькі температури дорого обходяться споживачам, яким доводиться витрачати вже за рекордними цінами за одиницю, які наразі в основному встановлюються регулюючими органами та урядами.
  • «До кінця тижня ціни будуть дуже високими, – сказав аналітик Rystad AS Фабіан Роннінген. – Пік може бути досягнутий у Великій Британії на даний момент, але у Франції та Німеччині ми все ще можемо побачити вищі ціни наприкінці тижня».
  •  У Німеччині ціни з 6-ї до 7-ї ранку сягають трохи менше €800 за мегават-годину.
  • Наступного тижня у Європі очікується мʼякша погода, що допоможе знизити попит.
  • Ціни на електроенергію з постачанням у майбутнє впали в міру того, як знизилася ціна на газ. Великі запаси скрапленого газу мають зменшити вартість експлуатації європейських газових електростанцій, які зазвичай визначають ціну ринку.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання. Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть незважаючи на те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. За даними енергетичного консалтингового агентства VaasaETT Ltd., середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії становила майже 18 євроцентів ($0,18) за кВт⋅год у жовтні, що вдвічі більше, ніж того ж місяця минулого року. 

У Європі навіть сформувалася група так званих «енергетичних мігрантів», які обирають південні країни для зимівлі через перспективу захмарних рахунків за опалення. Вторгнення Росії в Україну призвело до того, що ціни на енергоносії прискорили інфляцію, в серпні вони досягли рекордного рівня і, ймовірно, залишаться високими.

Сума допомоги бізнесу та населенню в Європі в протистоянні енергетичній кризі в листопаді перевищила €700 млрд, більше третини витрат припадає на Німеччину.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні