Категорія
Новини
Дата

У Вірменії визнали Римський статут відповідним Конституції на тлі видачі ордера на арешт Путіна

Римський статут Міжнародного кримінального суду відповідає Конституції Республіки Вірменія, пише News.am. Таке рішення оголосив Конституційний суд країни через тиждень після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Конституційний суд Вірменії 24 березня опублікував рішення «Про вирішення питання відповідності Конституції зобовʼязань, закріплених у Римському статуті Міжнародного кримінального суду». 
  • Згідно з рішенням суду, зобовʼязання, встановлені заявою про ретроактивне визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду, відповідають Конституції. Рішення є остаточним і набирає чинності з моменту опублікування.

Контекст

Уряд Вірменії наприкінці 2022 року звернувся до Конституційного суду щодо цього питання. Питання визнання статуту, на думку уряду, повʼязане з тим, що є можливість закликати Азербайджан до відповіді «за військові злочини». 

Статут був підписаний у 1998 році, але до сьогодні Вірменія не ратифікувала його, оскільки Конституційний суд у 2004 році визнав зобовʼязання договору такими, що суперечать низці положень чинної на той момент Конституції країни.

Рішення Конституційний суд Вірменії оголосив через тиждень після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Володимира Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. Це означає, що російського диктатора можуть заарештувати, якщо він поїде до будь-якої країни – члена Міжнародного кримінального суду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні