Категорія
Новини
Дата

Україна обіцяє МВФ до кінця травня призначити консультанта для підготовки продажу Укргазбанку і Sense Bank

Уряд України до кінця травня 2024 року призначить міжнародно визнаного фінансового радника для підготовки продажу державних Sense Bank та Укргазбанку. Про це йдеться в оновленій програмі розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Консультанта буде призначено з використанням прозорої процедури до кінця травня 2024 року і за участю міжнародних фінансових організацій як спостерігачів, ідеться у меморандумі.
  • Основні критерії відбору – міжнародний досвід у сфері продажу фінансових установ, пропозиція консультантом комплексного плану дій із продажу. Водночас розмір винагороди консультанта не має бути ключовим визначальним критерієм, зазначається у документі.
  • У відповідь на плани влади України і МВФ колишній акціонер Sense Bank – ABH Holdings SA – вже висловив протест. ABHH наприкінці 2023 року подав запит до Міжнародного центру із врегулювання інвестиційних спорів на арбітраж і позов проти України більш як на $1 млрд, вимагаючи повної компенсації.
  • Холдинг застеріг потенційних інвесторів від купівлі Sense Bank, вважаючи високими свої шанси в судовому спорі з урахуванням практики транснаціональних деліктних позовів.

Контекст

Укргазбанк у березні 2021 року отримав кредит €30 млн від IFC з можливістю подальшої конвертації в капітал. Наступним кроком для приватизації банку мав стати пошук фінансового радника для банку, однак через війну цей процес зупинився.

20 липня 2023 року НБУ ухвалив рішення про виведення з ринку системно важливого Sense Bank, що був у власності російських громадян, до яких були застосовані санкції ЄС та низки країн

21 липня уряд дозволив Мінфіну стати власником 100% акцій Sense Bank. Наступного дня держава в особі Мінфіну стала 100-відсотковим власником Sense Bank.

Частка держбанків у активах системи становить 56%, у депозитах населення – 65%.

На початку цього року заступник міністра фінансів Юрій Драганчук повідомив, що Укргазбанком та Sense Bank цікавляться іноземні інвестори. «Ми активно готуємо їх до продажу», – зазначив Драганчук. Мінфін найматиме фінансових радників для цих банків і планує продати їх уже цьогоріч, додав він.

В економічній теорії держава вважається менш ефективною, ніж приватні власники. За даними досліджень, підприємствам під контролем держави властива нижча продуктивність праці й прибутковість. А показники держбанків корелюють із електоральними циклами. Про те, як правильно провести приватизацію держбанків, читайте у колонці фінансової аналітикині Наталії Задерей.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні