Категорія
Новини
Дата

Український Дім у швейцарському Давосі працюватиме 16–19 січня

Український Дім у Давосі розпочне свою роботу 16 січня для проведення чотириденної програми панельних дискусій та культурних заходів під час Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ), йдеться у повідомленні пресслужби. Український Дім відкриє свої двері у Швейцарії вже впʼяте.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Цьогорічна програма Українського Дому сфокусована на посиленні міжнародної солідарності та підтримки України. Зокрема, Український Дім у Давосі має на меті надати платформу для розгляду перспектив відбудови та інвестування у майбутнє України.
Український Дім у швейцарському Давосі працюватиме 16–19 січня /Фото 1
  • Спікерами панельних дискусій будуть зокрема, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, перший віцепрем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко, віцепрем’єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков, міністр оборони Олексій Резніков, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та інші українські високопосадовці. 
  • Також участь в обговоренні візьмуть мери українських міст, які побували в облозі, закордонні політики, активісти гуманітарного сектору, лідери міжнародного бізнесу, журналісти, окрім цього на спеціальній панельній дискусії будуть присутні українські воїни. 
  • «Цього року в Українському Домі в Давосі ми сприятимемо посиленню глобальної підтримки України, яка протягом останнього року обʼєднала навколо себе увесь демократичний світ», – каже виконавчий директор Українського Дому в Давосі Уляна Хромʼяк.

Контекст

На цьогорічному ВЕФ будуть присутні понад півсотні голів держав та урядів, поруч із 56 міністрами фінансів, 19 керуючими центральними банками, 30 міністрами торгівлі та 35 міністрами закордонних справ. Глави ООН, Міжнародного валютного фонду та Світової організації торгівлі увійдуть до числа 39 керівників міжнародних установ.

Останні особисті зимові збори в Давосі відбулися в 2020 році, всього за кілька днів до того, як спалах COVID-19 був оголошений глобальною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоровʼя, пише Reuters. Захід 2021 року було проведено віртуально, а минулорічний захід було перенесено з січня на травень через сплеск захворювань.

Тоді ж президент Володимир Зеленський запропонував міжнародній спільноті нову модель відбудови України, яка передбачає шефство над тим чи іншим регіоном України, містом, громадою або галуззю. Завдяки такій моделі післявоєнне відновлення може стати швидким та ефективним, вважає президент України. Така модель відбудови стане «наступною можливістю для Європи після Другої світової війни для економічного стрибка». 

Раніше повідомлялося, що вартість відбудови і відновлення України коштуватиме щонайменше $349 млрд, за спільною оцінкою уряду України, Єврокомісії та Світового банку. Майже третина цих коштів потрібна у наступні півтора-три роки. За оновленими оцінками Світового банку та уряду України, потреби на відбудову зростуть до $500–600 млрд. 

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру. Того ж дня стало відомо, що Німеччина готова використати заморожені російські активи на мільярди євро, щоб допомогти Україні із відновленням, якщо юридичні питання будуть вирішені і союзники наслідуватимуть її приклад.

ЄС та партнери з країн «Великої сімки» заморозили близько €300 млрд резервів російського центрального банку. ЄС також заблокував активи на суму близько €19 млрд, що належать російським бізнесменам, які перебувають під санкціями, хоча ці оцінки не є повними. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні