Категорія
Новини
Дата

Український стартап Liki24.com вийшов з ринку Польщі й розвиває румунський

Український сервіс доставки медикаментів Liki24.com припинив роботу на польському ринку, на який компанія вийшла у 2020 році. На сьогодні найбільш швидкозростаючим ринком стартапу є Румунія. Про це на конференції Forbes Tech повідомив віцепрезидент з експансії Тарас Потічний.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Польський ринок давно запровадив складні регуляції ЄС, тому він має не сприятливі умови для швидкого росту, вважає Потічний. «Коли український техбізнес вимушено або самостійно вирішує йти в Європу, перша думка — Польща. Однак для багатьох бізнесів це не той ринок, куди потрібно йти», — говорить він
  • Третину виторгу компанії генерують іноземні ринки – Румунія, Угорщина та Італія. Найшвидше зростає Румунія.
  • «Румунія is a new black для українського бізнесу», — каже Потічний. Він не впровадив ще всі європейські регуляції й із нього зручно виходити на європейські ринки, додає Потічний.

Контекст

Liki24.com – сервіс доставки ліків, заснований Антоном Авринським у 2017 році. У 2020-му виручка компанії зросла вчетверо – до $20 млн. Тоді ж компанія отримала найбільший в історії раунд інвестицій – $5 млн від Horizon Capital, F1V, TA Ventures та інших.

У квітні 2021-го року Forbes оцінював стартап Авринського у $20-40 млн. Вже під час повномасштабного вторгнення компанія отримала черговий раунд інвестицій від українського фонду SID Venture Partners. Оцінка проєкту залишилася у тому ж діапазоні, казав тоді керуючий партнер фонду Дмитро Вартанян, не розголошуючи точних цифр. «Вони зараз піднімають бридж-раунд для експансії на ринок Євросоюзу, тому ми очікуємо, що вже до кінця року їх оцінка сильно підвищиться», – говорив він.

У перший місяць повномасштабного російського вторгнення фінансові надходження Liki24.com в Україні впали до нуля, казав засновник. Авринський сконцентрувався на волонтерських проєктах та посиленні позицій на європейських ринках – у Румунії, Польщі, Угорщині. Наприкінці травня інший медичний проєкт Авринського – сервіс для здачі аналізів на дому Lab24 – отримав грант на розвиток від Google for Startups.

Із літа 2022-го Liki24.com нарощує експансію у Західну Європу – у липні сервіс запустився в Італії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні