Категорія
Новини
Дата

Уряд відклав запуск Реєстру олігархів до закінчення війни

Кабінет міністрів переніс запуск Реєстру осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів), до скасування воєнного стану. Відповідне розпорядження № 827-р від 18 вересня опубліковане на сайті Кабміну.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Цим розпорядженням уряд актуалізував план заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом олігархів згідно з висновками Венеційської комісії.
  • Документ передбачає, що реєстр має запрацювати через три місяці з дня припинення або скасування воєнного стану. 
  • Відповідальним виконавцем реєстру замість Ради національної безпеки і оборони призначили Мінʼюст.

Контекст

Верховна Рада ухвалила закон про олігархів, який передбачає створення спеціального реєстру, у вересні 2021 року. Зокрема, особам із цього списку закон забороняє фінансувати політичні партії, мати вплив на ЗМІ, брати участь у великій приватизації, а також зобов’язує подавати спеціальну декларацію. 

У РНБО планували визначити перших олігархів до кінця травня 2022 року. На початку червня голова НАЗК Олександр Новіков в інтервʼю Forbes заявив, що через війну ідея створення реєстру олігархів втратила актуальність. Проте 29 червня президент Володимир Зеленський ввів у дію положення про реєстр олігархів, яке затвердила РНБО.

У липні минулого року найбагатша людина України – Рінат Ахметов – повідомив, що його компанія SCM виходить із медійного бізнесу. Причиною він назвав закон про олігархів.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що в Україні під ознаки олігархів потрапляють 86 осіб. Пізніше він уточнив, що цих осіб вибрали лише за одним із критеріїв, але не назвав, за яким саме.

9 червня міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що Венеційська комісія через війну рекомендувала Україні відтермінувати імплементацію закону про олігархів. Міністр наголосив, що пауза в імплементації закону буде нетривалою. За його словами, Україна та Венеційська комісія повернуться до цієї теми після перемоги у війні, «якщо до того часу олігархи не стануть звичайними порядними бізнесменами».

«Війна творить чудеса з політиками, і будемо сподіватися, що створить чудеса з олігархами», – зазначив Малюська.

Так званий закон про олігархів не може застосовуватися в теперішньому вигляді. Такого висновку дійшла Європейська комісія «За демократію через право» (Венеційська комісія). Україна має застосувати системний, а не індивідуальний підхід у процесі деолігархізації, як це роблять більшість країн, йдеться у висновку комісії.

Раніше заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов заявив, що під час війни в Україні неможливо визначити, хто саме є олігархом, оскільки найбагатші українці втратили частину активів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні