Категорія
Новини
Дата

Уряд затвердив залучення грантових €5,2 млрд від ЄС. Угоду підпишуть наступного тижня

1 хв читання

Кабінет Міністрів затвердив фінансову угоду між Україною та ЄС, яка регулює отримання грантової допомоги в рамках Ukraine Facility у розмірі €5,27 млрд протягом наступних чотирьох років. Підписати угоду планують наступного тижня, повідомила пресслужба Мінекономіки 28 червня.

Очікується, що ці кошти допоможуть уряду фінансувати пріоритетні потреби, такі як виплати пенсій, соціальні виплати та інші.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Деталі

  • Загалом бюджетна підтримка в рамках першої складової програми, включно з кредитними та грантовими коштами, складає €38,27 млрд. 
  • Програма має забезпечити надходження траншів відповідно до квартального графіка виконання індикаторів. Загалом у 2024 році Україна очікує отримати €16 млрд підтримки, з яких €3 млрд буде грантовою допомогою. 
  • Наступний платіж Україна очікує після підписання відповідних угод та виконання індикаторів за другий квартал 2024 року. За результатами звіту планується надходження €4,11 млрд макрофінансової підтримки, з яких €1,5 млрд євро буде грантовими коштами.
  • До 2027 року Україна має виконати 151 індикатор за 69 напрямами реформ. 

Контекст

У лютому Європарламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Відповідно до нього програма підтримки України від ЄС обсягом €50 млрд діятиме з 2024 до 2027 року. 

Фінансування в рамках першої складової програми здійснюватиметься за виконання квартальних індикаторів, визначених у плані для Ukraine Facility. План визначає ключові реформи та напрями для інвестицій. Він також містить систему прозорості, аудиту й контролю, які також будуть посилені в рамках передбачених реформ.

27 червня до держбюджету України надійшов транш безумовного фінансування обсягом €1,9 млрд від ЄС. Загалом Україна вже отримана в рамках Ukraine Facility фінансової допомоги на €7,9 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд