Максим Тімченко /надано пресслужбою
Категорія
Новини
Дата

У ДТЕК заявили про 17,6 млрд грн збитків своїх ТЕС і просять допомоги

Максим Тімченко Фото надано пресслужбою

Збитки теплоенергетичних станцій ДТЕК за час війни досягли 17,6 млрд грн, понад третина з яких – за третій квартал, компанія потребує підтримки через останні російські обстріли. Про це сказав гендиректор ДТЕК Максим Тімченко в коментарі «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «За вісім місяців (війни) наші ТЕС отримали 17,6 млрд грн збитків, і це при розрахунку вартості вугілля, яка штучна, 4200 грн за тонну. Але ми далі не можемо виживати за таких умов», – сказав CEO ДТЕК.
  • Тімченко зазначив, що збитки, яких зазнала компанія з 10 жовтня, після масованих ударів російських військ по енергообʼєктах України, сягнули близько $40 млн.
  • «Це ті збитки, яких завдано нам за тиждень. Ця цифра не відображає всього масштабу руйнувань, які були до цього і які ми вже профінансували зі своїх джерел. Загальний обсяг обчислюється мільярдами гривень», – пояснив він.
  • Тімченко назвав ситуацію в компанії «без перебільшення катастрофічною і з погляду руйнувань, і з погляду зусиль, які потрібні на відновлення».
  • Очільник ДТЕК упевнений, що в такій ситуації держава має надати підтримку приватному бізнесу, тим паче з огляду на те, що вона це робить щодо державних компаній.
  • Як приклад він навів надання НЕК «Укренерго» кредитів ЄБРР на відновлення мереж під держгарантії, що недоступно приватному бізнесу, а також підтримку державної теплової генерації в особі ПАТ «Центренерго», зазначивши, що «ДТЕК», зокрема, як і обіцяв, поставив 100 000 т вугілля на його ТЕС.
  • «Наше бачення – енергосектор має працювати як єдине ціле. Сьогодні на лінії фронту передусім «Укренерго», але, звісно, і теплова генерація. Ми теж мішень – із семи станцій, які працюють, шість – наших. Якщо підтримувати держсектор, то треба підтримувати і приватний», – зазначив Тімченко.
  • Однією з найважливіших проблем ринку, яка суттєво впливає на фінансове становище виробників електроенергії, він назвав ціну ресурсу, яка не відповідає реальному стану справ та обмежена прайс-кепами (на ринку «на добу наперед» максимальний прайс-кеп для годин мінімального навантаження становить 2000 грн грн/МВт-год, для годин максимального навантаження – 4000 грн/МВт-год – ред.).
  • «Не можна штучно тримати ціну і вважати, що ми можемо економічно встояти в цій ситуації. Ця вартість має бути наближена до реальності. Це не повинно коштувати, наприклад, 300-350 євро/МВт-год (як у Європі), але система буде фінансово незбалансованою, якщо ми залишимо рівень 80-85 євро/МВт-год», – зазначив СЕО ДТЕК.

Контекст

Росія третій тиждень поспіль обстрілює українську енергетичну інфраструктуру. За цей час пошкоджено енергообʼєкти 11 областей і Києва, зруйновано 30% української енергетики. Обстріли спричиняють масові відключення електроенергії по всій країні.

Під прицілом РФ – підстанції та теплові електростанції, дві третини яких належать ДТЕК. Неодноразово обстріляні Бурштинська та Ладижинська ТЕС компанії. 

Росіяни завдають удари не по генерувальних потужностях, а по системах звʼязку з енергосистемою. 

Бʼють по відкритих розподільчих пристроях, трансформаторах, перемикачах, щоб станцію, яка може виробляти електроенергію, було неможливо зʼєднати з обʼєднаною енергосистемою. Ключові цілі – це трансформаторні високовольтні підстанції «Укренерго» та обладнання видачі потужності на теплових електростанціях. Коли розбивають вузлові підстанції, то в одному регіоні виходить профіцит, а в іншому – дефіцит.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні