Категорія
Новини
Дата

В Офісі генерального прокурора розповіли, що відбувається зі справами «Мультиплексу», TIME та «Села Енерджи»

Заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький розповів в інтервʼю Forbes деталі справ «Мультиплексу», TIME та «Села Енерджи», які розглядали на координаційній платформі при Офісі президента (ОП). Жодна з них наразі не закрита.

Ключові факти 

  • Перший кейс по справі проти мережі кінотеатрів «Мультиплекс», яку розслідувало Бюро економічної безпеки (БЕБ), вже скеровано до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності. Заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький стверджує, що це не означає, що факт вчинення правопорушення відсутній, але враховуючи, що кошти (у вигляді податків – Forbes) надійшли до бюджету до притягнення особи до кримінальної відповідальності, то вона звільняється від неї. 
  • Але на цьому спілкування керівництва «Мультиплексу» з представниками БЕБ не завершується, адже правоохоронці відкрили другу справу проти мережі кінотеатрів. «Вона походить з першої справи. Зараз по ній триває експертиза», – каже Вербицький. Він відмовився розкривати деталі, спираючись на таємницю досудового слідства. 
  • У справі «Села Енерджи» про купівлю прав користування Майницьким газовим родовищем був змінений орган досудового розслідування з Нацполіції на ДБР, а також знятий арешт з рахунків, пояснює заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький. Зараз у справі ще триває експертиза, а після цього буде прийнято рішення про закриття або продовження справи. «Я особисто поки не бачу складу кримінального злочину», – каже Вербицький. 
  • Щодо справи проти інвестиційної групи компаній TIME наразі триває експертиза, яка встановить, чи є збитки державі, чи ні, зазначає Вербицький. Рахунки компанії розблоковані. 

Контекст 

У лютому цього року детективи БЕБ порушили справу проти мережі кінотеатрів «Мультиплекс». Причина – компанія у період з початку березня 2022-го до лютого 2023-го не сплатила єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у повному обсязі.

«Мультиплекс» скористалася пільгою, яку ВР надала бізнесу ще у березні 2022 року, скасувавши до завершення воєнного стану пеню та штрафи за несвоєчасну сплату ЄСВ. 

У липні представники Національної поліції разом зі Службою безпеки України (СБУ) провели обшуки на підприємствах групи компаній TIME, а також вдома у чотирьох її засновників. Окрім цього, компанії заблокували рахунки. Причина – грант від держави на часткову компенсацію будівництва зерносховища, відгодівельного комплексу та овочесховища. У Нацполіції кажуть, що підприємці порушили строки будівництва об’єктів, які були відведені у межах державних програм, і вважають це кримінальним правопорушенням.

У квітні 2023 року до співвласника «Села Енерджи» Івана Олійника представники Нацполіції прийшли з обшуками та вилучили близько $600 000. Також були заблоковані банківські рахунки «Села Енерджи» і «Навігатор Майницьке».

У січні 2021 року «Навігатор Комплект» продало «Села Енерджи» право користування Майницьким газовим родовищем. Через два роки ексконтролери родовища подали заяву до Національної поліції через те, що нібито «Села Енерджи» не сплатила бонусний платіж. Нацполіція відкрила кримінальну справу, кваліфікувавши такі дії, як злочин.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні