Категорія
Новини
Дата

В Україні достроково вивели з ремонту енергоблок АЕС. Він додасть енергосистемі 1000 Мвт

1 хв читання

У вівторок, 1 жовтня, «Енергоатом» після планово-попереджувального ремонту успішно підʼєднав до енергомережі енергоблок однієї з АЕС. Триває набір потужності, повідомляє пресслужба.

Атомні електростанції забезпечують понад 50% виробництва електроенергії в Україні.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • Блок вивели з ремонту на 12 днів раніше запланованого терміну.
  • Після виходу блоку на повну потужність вітчизняна енергосистема зміцниться на 1000 МВт.
  • «Енергоатом» повідомив, що ремонтна кампанія виходить на фінішну пряму і до початку осінньо-зимового періоду всі девʼять блоків, які розташовані на підконтрольній Україні території, будуть готові до роботи протягом найскладніших місяців. 

Контекст

До вторгнення Росії у 2022 році Україна експлуатувала чотири атомні електростанції. Запорізька АЕС знаходиться під російською окупацією з перших місяців вторгнення, решта станцій забезпечують понад 50% виробництва електроенергії в Україні.

У липні Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про захист ядерних обʼєктів України і деокупацію ЗАЕС. Документ підтримали 99 країн, проти проголосували лише вісім: Білорусь, Бурунді, Куба, Еритрея, КНДР, Малі, Нікарагуа, Сирія.

За кілька тижнів вересня неподалік українських АЕС було зафіксовано рух понад 70 безпілотних літальних апаратів РФ і понад 30 ворожих крилатих ракет, повідомляла пресслужба «Енергоатома».

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявляв, що тотальний блекаут можливий, якщо росіяни влучать у підстанції, які видають електроенергію з АЕС у мережу. За його словами, «Енергоатом» досі не захистив свої підстанції від можливих обстрілів. 

24 вересня президент Володимир Зеленський на засіданні Ради Безпеки ООН заявив, що Росія готує атаки на три українські атомні електростанції, щоб зруйнувати енергетичну систему України. Напередодні в інтервʼю каналу ABC News Зеленський звинуватив Росію у використанні китайських супутників для фотографування АЕС в Україні. В ніч на 22 вересня було зафіксовано проліт ударного безпілотника поруч із промисловим майданчиком Хмельницької АЕС. Це могла бути імітація атаки на обʼєкт. 

Україна увійде в зиму з очікуваним 20%-м дефіцитом генерації, повідомляла Асоціація енергоефективних міст. Прогнозується, що основний тягар відключень електроенергії взимку буде покладено насамперед на населення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд