Категорія
Новини
Дата

В Україні відкрили 1500 проваджень стосовно чоловіків, які хотіли втекти за кордон – Нацполіція

Нацполіція відкрила понад півтори тисячі проваджень щодо незаконного переправлення чоловіків через кордон. Майже 30% матеріалів скеровано до суду, і люди можуть отримати покарання, повідомив в інтервʼю Forbes голова Нацполіції Ігор Клименко.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • З 1500 проваджень щодо майже 700 уже є підозри.
  • Один із підозрюваних брав $8000 з людини, обіцяючи переправити із Львівської області до Польщі, розповів Клименко. Також є шахраї, які беруть гроші, а потім не виконують обіцянку.
  • За словами Клименка, зараз немає механізму повернення чоловіків, що поїхали.

Контекст

19 серпня Кабінет Міністрів ухвалив постанову про закордонні відрядження для чоловіків призовного віку. Рішення набуде чинності 1 вересня 2022 року.

Закордонне відрядження для чоловіків дозволять на термін до 7 днів. Заявку потрібно подати не менше ніж за сім днів до дати відрядження. 

Щоб виїхати за кордон, компанія повинна внести на спеціальний ескроу-рахунок в Ощадбанку депозит у сумі 200 000 грн за одну людину. У разі, якщо людина не повернеться у визначений термін, гроші забиратиме держава. Заявку можна подати через застосунок «Дія».

Від одного підприємства не може одночасно виїжджати більше ніж 10 осіб або 10% від загальної кількості штату. Середня місячна зарплатня працівника має становити не менше ніж 20 000 грн. Участь у програмі не можуть брати компанії зі штатом менше ніж 10 осіб. 

16 серпня президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на петицію громадян, виступив проти зняття обмежень на виїзд за кордон для чоловіків, які не мають військового досвіду. На думку президента, заборону можуть зняти лише після завершення воєнного стану.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні