Категорія
Новини
Дата

В Україні запустили безплатні мультимедійні курси з профорієнтації для молоді

1 хв читання

Освітній хаб міста Києва та Асоціація інноваційної та цифрової освіти в партнерстві з понад 50 компаніями-роботодавцями створили безплатні мультимедійні курси зі 140 професій, що мають найбільший попит на ринку праці, йдеться у пресрелізі авторів ініціативи. 

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • Серед компаній, які взяли участь в ініціативі: Fozzy Group, Miratech, Global IT, ДП Антонов, MTI-сервіс, Ресторани Євгена Клопотенка, «Укрзалізниця», «Укрпошта», Into-Sana. 
  • До проєкту залучені викладачі КНУ ім. Тараса Шевченка, КНУБА, Національний університет оборони України, Національний педагогічний університет, Національна академія внутрішніх справ України, Університет КРОК. 
  • Українська молодь може здобути кваліфікацію за професіями: IT-фахівець, маркетолог, архітектор, кухар, банкір, військовий, будівельник, журналіст, фахівець з блокчейн технологій тощо.
  • Інтерактивні курси, що створені у міжнародному форматі SCORM, містять в собі сторітелінг, персонажів, тестові завдання які вбудовані у самі уроки, які засвоюються набагато краще, ніж звичайні відеолекції. 
  • Всі навчальні матеріали є безплатними та знаходяться у вільному доступі на сайті Освітнього хабу міста Києва. Для отримання доступу необхідно зареєструватись.

Контекст

Безробіття в Україні в 2023 році становитиме близько 26%. Загалом воно залишатиметься вищим за свій природний рівень, прогнозували в НБУ на початку року. Ринок праці гостро відчуватиме наслідки війни, але також повільно відновлюватиметься, зазначають в НБУ. Упродовж 2023-го безробіття залишатиметься на високому рівні – близько 26%. Надалі воно знижуватиметься завдяки розширенню попиту на робочу силу на тлі пожвавлення економічної активності. 

В НБУ очікують, що у 2024 році рівень безробіття зменшиться до 20%, а у 2025-му – до 17,6%.

В інфляційному звіті за червень НБУ відзначає зростання попиту на робочу силу. Частково це повʼязано з сезонністю, зокрема, сільгоспроботами, а частково – з мобілізацією співробітників, у тому числі критичних, та посиленням труднощів із пошуком персоналу. Кількість претендентів на одну вакансію суттєво зменшилася і в травні була близькою до рівня травня 2021 року.

Реальні зарплати у приватному секторі на тлі низької бази порівняння практично припинили падіння, що разом з індексацією пенсій та виплатами у бюджетному секторі підтримало доходи домогосподарств. Водночас подальше зростання зарплат стримуватиметься важким фінансовим станом підприємств і високим рівнем невизначеності.

Після року повномасштабної війни зростання кількості вакансій зруйнував відносний баланс між кількістю кандидатів та пропозицій. Близько 1 млн людей дотичні до захисту держави, 8,6 млн – виїхали за кордон. Усе це підвищує конкуренцію за фахівця та змушує компанії переглядати зарплати. Більше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні