Категорія
Новини
Дата

Виторг найбільших ритейлерів за 2022 рік досяг 398,7 млрд грн, підрахував Опендатабот. Понад 50% цієї суми – у «АТБ», «Сільпо» та «Епіцентрі»

Виторг «АТБ-Маркет» за підсумками минулого року становить 148,3 млрд грн, «Сільпо-Фуд» – 69,9 млрд грн, «Епіцентр К» – $57,6 млрд грн, свідчать дані Індексу Опендатабота – Найкращі підприємства України 2022. В індексі враховані як фінансові показники компаній за 2022 рік, так і ділова репутація бізнесів. Скільки заробили інші компанії з топ-10 та хто серед лідерів в оптовій торгівлі та готельно-ресторанній сфері.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На «АТБ», «Сільпо» та «Епіцентр» приходиться понад дві третини виторгу 10 найбільших за виторгом бізнесів, які мають бездоганну ділову репутацію за версією «Опендатабот». Зокрема, з переліку вилучені підсанкційні компанії або ж бізнеси, що мають власників з Російської Федерації. 
  • Четверте місце з 20,1 млрд грн виторгу отримала мережа гіпермаркетів «Metro Україна», материнську компанію якої Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло у лютому до переліку міжнародних спонсорів війни.
  • Близько 20 млрд грн виторгу отримала мережа магазинів «Фора», яка разом з «Сільпо» належить до Fozzy Group. У списку також маркетплейс Rozetka із 18,3 млрд виторгу, яка, за даними пресслужби, відкрила у вересні 400-у точки видачі в Україні.
  • Інші місця у списку «топових підприємств України» зайняли Comfy із 16,5 млрд грн виторгу, «Євро Смарт Пауер» (бренд «БРСМ – Нафта») з 16,3 млрд грн, Novus з 16 млрд грн та «РУШ» (бренд EVA) з 15,6 млрд грн.
  • Виторг 10 найбільших компаній в оптовій торгівлі склав 458,9 млрд грн. Лідерами галузі стали «Кернел» (67,9 млрд грн), «Окко» (67,2 млрд грн), «Тедіс Україна» (64,9 млрд грн), «МХП» (46,7 млрд грн) та «Оптіма фарм» (44,3 млрд грн). 
  • Безумовний лідером в об’єднаній категорії «Ресторани та готелі» став «McDonald’s Україна». Виторг компанії склав 3,2 млрд грн, що становить третину виторгу десятки лідерів всієї категорії. У списку також «Військсервіс-Волонтер» з 2,4 млрд грн, який займається постачанням харчування для ЗСУ, «Тесті-Фуд» (бренд KFC) з 867 млн грн і «Актив компані». Останню ЗМІ пов’язують зі скандалом про продаж Міноборони яєць по 17 грн.

Контекст

Індекс «Опендатабот» базується на даних з державних реєстрів, реєстрів Опендатабота», фінансовій звітності компаній, інформації про звʼязки з РФ, санкційні «списки та решті аналітичних інструментів сервісу.

Раніше більшість з представлених компаній потрапили до списку «100 найбільших приватних компаній України 2021» за версію Forbes. Виключенням стали компанії, які займаються постачанням харчування для ЗСУ, та деякі інші компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні