Категорія
Новини
Дата

З початку війни в Україні зареєстровано понад 30 000 підприємств. У лідерах – програмування і роздрібна торгівля

Економіка в Україні поступово оживає, реєстрація нового бізнесу демонструє позитивну динаміку відновлення. За три місяці повномасштабної війни зареєстровано 31 266 підприємств, з яких 26 386 українців стали ФОПами, свідчить дослідження Центру розвитку інновацій, Офісу з розвитку підприємництва та експорту й проєкту Дія.Бізнес.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Загалом у перші три місяці війни темп реєстрації нового бізнесу становив 81% до відповідного періоду 2020 року та 47% до відповідного періоду 2021 року.
  • У травні 2022 року темп реєстрації нового бізнесу, порівнюючи з відповідним періодом 2020 року, був вищий на 24% та досяг майже 90% рівня травня 2021 року. 
  • Найбільше нових підприємств під час третього місяця війни було зареєстровано у м. Київ, Львівська та Дніпропетровська області.
  • Найпопулярніші сектори, у яких найчастіше реєструвалися нові ФОПи: компʼютерне програмування; роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно харчовими продуктами, напоями та тютюновими виробами.
  • Українські компанії також активно користуються програмою підтримки з релокації бізнесу. На 10 червня заявку на релокацію подали 1639 підприємств, 503 з яких вже релоковані. 
  • Найбільше підприємств, які подали заявки на релокацію, з Харківської області (25%), Києва (21%) та Київської області (13%). До ТОП-регіонів, куди переїхало найбільше підприємств, увійшли: Львівська, Закарпатська та Чернівецька області.

Контекст

За два місяці війни реєстрація нового бізнесу наблизилась до 50% від квітня 2021 року. При цьому, адаптація до війни відбувалася швидше, ніж до пандемії COVID-19 – зареєстровано на 29% більше нових бізнесів, ніж у відповідний період квітня 2020 року.

Фактично відновлення реєстрації нових бізнесів почалося 22-23 березня, коли були зареєстровані перші ФОПи, ТОВ та одне КП. До цього активно реєструвалися лише благодійні фонди та громадські організації.

Важливий внесок у це зробили схвалені у березні податкові пільги для ФОП та відновлення онлайн реєстрації в Дії (з 28.03.2022). Це сприяло різкому пожвавленню реєстрації ФОПів, у тому числі громадян, які напевно є переселенцями з атакованих ворогом областей, але їx офіційна адреса зберігається за місцем реєстрації в демографічному реєстрі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні