Категорія
Новини
Дата

Засновник WhatsApp Ян Кум пожертвував на допомогу українцям десятки мільйонів доларів

Американський підприємець українсько-єврейського походження, засновник WhatsApp Ян Кум – один із найбільш таємничих філантропів у світі, пише видання Jewish Telegraphic Agency. Як виявилося, деякі гуманітарні програми, які надають допомогу українським переселенцям у Європі та займаються евакуацією в Україні, існують на його пожертви.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Уродженець Фастова Київської області Ян Кум у 2019–2020 роках виділив приблизно $70 млн єврейським благодійним організаціям у США, Східній Європі та Ізраїлі близько $140 млн. Це одне з найбільших пожертвувань у єврейському світі.
  • Зокрема, Кум пожертвував European Jewish Association $17 млн, що становило практично весь бюджет асоціації. 
  • У березні 2022 року після початку повномасштабної війни РФ проти України EJA розгорнула широку кампанію з надання житла, одягу, продуктів та медичної допомоги українським переселенцям.
  • Federation of Jewish Communities of the CIS, яку теж повʼязують з Кумом, отримала від нього $10,6 млн. На початку війни організація сформувала великий парк автомобілів швидкої допомоги для евакуації із зони ведення бойових дій в Україні.

Контекст

Сім’я Кума переїхала до США, коли йому було 16 років. У середині 1990‑х він влаштувався в Yahoo!, звідки звільнився 2008‑го. Після цього Кум разом із Брайаном Ектоном створив додаток‑комунікатор для смартфона. Вибухове зростання WhatsApp дратувало засновника Facebook (люди проводили час там, а не в його соцмережі), і у 2014‑му Марк Цукерберг купив месенджер Кума–Ектона за $19 млрд. Кум пропрацював із Цукербергом чотири роки, але розійшовся у питанні про способи монетизації WhatsApp. У 2018‑му Кум звільнився з Facebook, відмовившись від виплати $400 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні