Категорія
Новини
Дата

Zoom купує Five9 за $14,7 млрд. Купівля підтримає зростання сервісу після закінчення пандемії

Zoom за $14,7 млрд купує Five9, розробника хмарного програмного забезпечення для колл-центрів. Угода допоможе сервісу продовжувати зростати після повернення людей в оффлайн – до офісів і шкіл.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

  • Це найбільша покупка в історії Zoom, чиї послуги відеоконференцій стали популярні під час пандемії. За умовами домовленості власники Five9 обміняють кожну акцію на 0,5533 акції Zoom класу A, згідно з пресрелізом компанії. Ради директорів Zoom і Five9 уже схвалили угоду, але ще потрібна згода від акціонерів Five9 і регулюючих органів. Компанії планують закрити операцію в першій половині 2022 року.
  • Після купівлі Five9 стане підрозділом Zoom, а глава Five9 Роуен Троллоп продовжить керувати компанією.
  • Купівля Five9 допоможе Zoom розвивати свій сервіс хмарної телефонії Zoom Phone і конкурувати з Amazon, Cisco Systems, RingCentral і Microsoft з її Microsoft Teams на ринку колл-центрів, який оцінюють у $24 млрд, пише Bloomberg. До угоди послугами Five9 користувалися Under Armour, Citrix, Athena Health і Lululemon. «Ми постійно шукаємо способи поліпшити нашу платформу, і додавання Five9 є природним підходом», – каже в заяві компанії генеральний директор Zoom Ерік Юань.

Контекст

Акції Zoom виросли уп'ятеро в 2020-му і ще на 7% із початку 2021-го, до $200 за акцію; вартість акції Five9 $178.

Виручка Zoom у першому кварталі зросла майже втричі порівняно з тим же періодом минулого року і досягла $956 млн. За 2020 рік прибуток підскочив на 326%, до $2,6 млрд. Кількість постійних користувачів сервісу зросла до 467 100 осіб, що в 4,7 раза вище, ніж до пандемії коронавірусу. Ринкова вартість Zoom становить близько $107 млрд. Для порівняння: Five9 коштує $12 млрд.

Компанія Zoom минулого року купила блокчейн-стартап Keybase, який крім технології наскрізного шифрування, розробляє зашифровані чат, хмарну систему зберігання файлів і Git репозиторії. У червні 2021-го Zoom також придбала німецький стартап Kites – перекладач у реальному часі. Умови обох угод не розголошувалися.

Експерти очікують, що в найближчому майбутньому темпи поширення коронавірусу сповільняться і співробітники компаній повернуться до офісів. Ця перспектива турбує деяких інвесторів Zoom, які побоюються зниження інтересу до сервісу, пише The Guardian.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні