франшиза польща /колаж Анастасія Левицька
Категорія
Свій бізнес
Дата

Від фітнес-клубу до криптообмінника. Шість трендових польських франшиз, які можна купити за помірні інвестиції

Шість франшиз на ринку Польщі, які відповідають сучасним трендам і не вимагають дуже великих інвестицій. Фото колаж Анастасія Левицька

Ринок франчайзингу завжди породжував тренди або наслідував їх. Приклади з минулого включають бум суші-ресторанів, курʼєрських і поштових компаній (на яких виросла InPost), піцерій, туристичних агентств, магазинів із телефонами і мобільними аксесуарами, супермаркетів. Forbes Polska знайшов шість франшиз, які відповідають сучасним трендам і не вимагають дуже великих інвестицій.

Ось що сьогодні в тренді франчайзингу на ринку Польщі.

1. Франшиза ВДЕ

Сьогодні відновлювані джерела енергії (ВДЕ) є популярною галуззю у франчайзингу. У 2021–2022 роках виробництво електроенергії, отриманої з ВДЕ, зросло на 23,5%, за даними Польського економічного інституту. Найбільший стрибок зафіксовано в сегменті енергії від сонячних панелей – цілих 107%. У ВДЕ інвестують підприємства та фізособи.

Xomoʼs Energia – це бренд, що належить Polska Ekologia. Компанія пропонує понад 150 різних продуктів, серед яких сонячні панелі, системи для їх встановлення, накопичувачі енергії та теплові помпи.

Компанія Xomoʼs Energia будує мережу франчайзингових точок продажів. Вимога до кандидатів на франчайзі – відсутність досвіду роботи в галузі відновлюваної енергетики. Компанія проводить навчання, під час якого франчайзі вчаться встановлювати системи клієнтам, розумітися на асортименті товарів і дізнаються про галузь загалом. 

Франчайзі отримують комісію з продажів, а плата за користування франшизою віддається у вигляді частини від кожної підписаної із клієнтом угоди. 

2. Франшиза фітнес-клубів

Фітнес-індустрія теж у тренді. Xtreme Fitness Gyms перетворюється на одну з найбільших мереж тренажерних залів у Польщі. Бренд, який донедавна можна було знайти лише в невеликих містах із населенням менш як 100 000 осіб, незабаром зʼявиться у Варшаві, Кракові та Катовіце. Площа клубів починається від 500–1000 кв. м. Мережа підлаштовує простір під місце та локальні потреби. 

Наразі під брендом Xtreme Fitness Gyms працює 58 тренажерних залів. Компанія вже уклала франчайзингові угоди на 70 нових залів, 30–40 з яких мають відкритися цьогоріч. Загалом до 2027 року мережа налічуватиме 227 клубів.

Внесок, необхідний для відкриття клубу Xtreme Fitness Gyms, – €80 000–92 000. У рамках підтримки франчайзі отримують допомогу у сферах IT, HR, менеджменту.

Новинкою франчайзингу в спортивній індустрії є повністю автоматизовані тренажерні зали Fit+, які не вимагають обслуговування. Клуби створюються в невеликих містах, де поки що бракує тренажерних залів. Цей бізнес може стати додатковим доходом. Мінімальний внесок у цю франшизу – близько €35 000, а на все решту доступний кредит. Щомісячні платежі франчайзеру становлять 5% від обігу.

3. Електростимуляція мʼязів

Synergy Studios – це мережа невеликих тренажерних залів, яка пропонує тренування за технологією Electrical Muscle Stimulation (EMS), тобто електрична стимуляція мʼязів. Тренування відбувається у спеціальному жилеті, що зʼєднаний із тренажером та стимулює мʼязи електричним імпульсом. Персональний тренер складає комплекс вправ, тренування триває приблизно 30 хвилин і може виконуватися лише двічі на тиждень.

Synergy Franchise пропонує два варіанти, адаптовані до місця розташування та фінансових можливостей франчайзі. Перша модель із двома EMS-пристроями розрахована на великі міста з населенням понад 60 000 людей. Друга модель – студія Synergy Light, яка працюватиме у всіх містах, незалежно від кількості мешканців. Перша модель коштує близько €32 000, друга – майже €22 000.

4. Франшиза криптовалютного обмінника

Цікавим варіантом для франчайзингового бізнесу є криптообмінник. 84% поляків стверджують, що знають суть біткоїна та криптовалюти в цілому, а 16%, згідно з опитуванням порталу Odkryjbitcoin.pl, їх використовували. Популярність криптовалют продовжує зростати та, ймовірно, вони увійдуть у масовий обіг у майбутньому. Вже є компанії, які дозволяють розраховуватися криптовалютами.

На хвилі цього тренду на ринку почали зʼявлятися пункти обміну віртуальних валют. Одними з піонерів є Bitcoin Quark, мережа стаціонарних пунктів обміну криптовалюти на злоті. Наразі під брендом мережі працює девʼять обмінних пунктів. 

Вартість інвестицій у франчайзингову точку складається з трьох частин: близько €1200 початкового внеску, майже €11 500 піде на обладнання приміщення і ще стільки ж – на обігові кошти. 

Криптообмінник повинен бути обладнаний сейфом, камерами та інтернетом. Для здійснення операцій купівлі/продажу криптовалюти потрібен компʼютер або планшет із фірмовим застосунком Quark. Франчайзі отримує повний доступ до програмного забезпечення, необхідного для роботи криптовалютного обмінника. 

Крім того, головний офіс надає партнерам повний набір адміністративно-правових інструментів, технічну підтримку, системне, продуктове та юридичне навчання, маркетинг, операційну інструкцію та допомогу у виборі локацій.

Приміщення площею близько 20 кв. м вистачить для обмінного пункту. Франчайзі Quark заробляють на різниці між купівлею та продажем, як і звичайні пункти обміну валюти, банки чи біржі.

5. Франшиза модульних будинків

Модульні будинки набирають популярності в Польщі. Hausformator пропонує франчайзі частку в їх виробництві та в прибутку від замовлень. Перевагою модульних будинків є швидкість будівництва. Вони складаються з модулів, підготовлених на виробничому підприємстві і виготовлених зі збірних елементів. Готові модулі відправляють на будівельний майданчик, де їх зʼєднують між собою на заздалегідь підготованому фундаменті.

У Hausformator є кілька десятків готових проєктів будинків. Найпопулярніші невеликі будинки з площею забудови від 70 до 90 кв. м, для яких не потрібен дозвіл. На їх виготовлення йде близько тижня, а сама збірка на місці триває два дні.

Партнерам не потрібно залучати клієнтів – цим займається головний офіс. Франчайзі виробляють модулі з отриманих матеріалів, відповідно до проєкту, що підготував франчайзер. Головний офіс також надає монтажну бригаду, яка бере на себе збирання будинку на обʼєкті замовника.

Франчайзі Hausformator не обовʼязково мати досвід роботи в будівельній сфері. Компанія орієнтується на невеликі, бажано сімейні підприємства.

У франчайзі обовʼязково має бути виробничий цех. Приміщення повинно бути не менше 10 м завширшки, 20 м завдовжки і 5 м заввишки. Також необхідно мати відповідні ворота та асфальтований підʼїзд до підприємства, щоб можна було легко транспортувати модулі.

На франшизному підприємстві повинно працювати не менше чотирьох осіб: троє монтажників і зварювальник з відповідною кваліфікацією. Франчайзер же організовує тренінги з виробничого процесу, які тривають два-три місяці. Навчання включає деревообробку, монтаж каркасів, елементів ізоляції, вікон та покрівлі.

Інвестиції в бізнес становлять майже €46 000. Франчайзер надає послуги із залучення та обслуговування клієнтів, юридичні та бухгалтерські послуги. Він також гарантує фіксовану кількість замовлень.

Заробіток – на рівні 20% від вартості замовлення.

6. Барбершоп

Салони краси і барбершопи – ще один популярний франчайзинговий бізнес. Не обовʼязково бути барбером, щоб стати франчайзі бренду Gentelmen Barber Shop. Сьогодні з 15 франчайзі лише двоє є барберами, і жоден з них не працює особисто в салоні. Франчайзі повинен насамперед управляти бізнесом.

Перукарні Gentelmen відкриваються в містах із населенням близько 20 000–25 000. Приміщення повинно мати площу як мінімум 35–40 кв. м для розміщення не менше чотирьох перукарських стійок. 

Інвестиції становлять приблизно €23 000. Також можна скористатися лізингом на обладнання, і тоді достатньо 30% власного внеску. На окупність інвестицій піде 12–18 місяців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні