GTA VI /Rockstar Games
Категорія
Інновації
Дата

90 млн за добу. Після 10 років Rockstar Games анонсувала нову GTA VI, чий трейлер побив рекорд Гіннеса. Чому гру чекають мільйони людей

Реліз нової частини GTA запланований на 2025-й. Події розгортатимуться у місті Вайс-Сіті – віртуальній копії американського Маямі Фото Rockstar Games

Нова частина гри GTA вийде щонайменше у 2025 році, але її трейлер уже б’є рекорди. Лише за добу він зібрав 90 млн переглядів. У чому культовість серії ігор GTA

За добу, 6 грудня, трейлер гри Grand Theft Auto VI (GTA VI) зібрав рекордні 90 млн переглядів на YouTube. Цей показник увійшов до Книги рекордів Гіннеса. Попередній частині гри – GTA V – знадобилося 12 років, щоб зібрати зіставні цифри.  

Студія Rockstar Games випускає серію пригодницьких ігор GTA ще з 1997-го. У ній у відкритому світі геймер проходить шлях від вуличного ділка до ватажка власної кримінальної імперії. Найпопулярніша частина – GTA V, що вийшла у 2013-му. Протягом 10 років компанія продала понад 185 млн копій, що принесло материнській компанії Take-Two $8,3 млрд виторгу. 

Бізнес-модель у розробці ігор схожа до кіноіндустрії, каже продакт-менеджер World of Warplanes Михайло Зінченко. «Можна ризиковано зняти один фільм з великим бюджетом, але врешті отримати великий прибуток, – каже він. – Або ж знімати багато середніх фільмів із меншими бюджетами й прибутками».  

Реліз нової частини GTA запланований на 2025-й. «Немає жодних індикаторів, що шоста частина буде гірша, ніж пʼята», – каже Зінченко. У чому феномен GTA? 

Що відомо про нову GTA VI /Rockstar Games

Що відомо про нову GTA VI

Майбутній вихід GTA VI не став для шанувальників несподіванкою. Rockstar Games підтвердила розробку нової частини ще у лютому 2022-го. У вересні вперше просочилися злиті скриншоти та вихідний код тестової версії, які виклав користувач з ніком teapotuberhacker на ігровому форумі GTAForums.

У центрі сюжету нової Grand Theft Auto – дівчина Люсія та хлопець з наразі невідомим ім’ям. Події гри розгортатимуться у 2020-х у місті Вайс-Сіті – віртуальній копії американського Маямі.

В офіційному трейлері Rockstar Games не показала конкретики щодо сюжету. У ролику видно фрагменти кат-сцен з гри, локації та кілька персонажів.  

Семиразовий рекордсмен

Попередня версія – GTA V – побила сім рекордів Гіннеса. Основний рекорд – розважальний продукт, що найшвидше приніс творцям $1 млрд. У цій номінації ігри змагаються, зокрема, з фільмами. GTA V знадобилося всього три дні, щоб побити рекорд шутера Call of Duty: Black Ops 2. У нього на це пішло 15 днів. 

«Чітко пам’ятаю відчуття «вау, ого, а так можна було?», коли вперше грав у GTA V», – пригадує Зінченко. Це сталося через унікальність гри, сюжет, а також вихід онлайн-режиму, який було випущено значно пізніше основного релізу, говорить Вʼячеслав Котов, Art Producer у другій за розміром українській геймдев-компанії Room 8 Group. 

Пригодницька гра приваблювала яскравими персонажами. «Такого рівня майже неможливо знайти в жодній іншій грі», – говорить Котов. У GTA V три головних герої, кожен з яких має свою детальну історію. Наприклад, Майкл Де Санта – колишній грабіжник банків, який пішов на угоду з ФБР, щоб уникнути увʼязнення. Він живе в Лос-Сантосі під несправжнім імʼям Майкл зі своєю дружиною та двома дітьми. 

Крім детально прописаних характерів, герої мають свої унікальні здібності. Майкл Де Санта – сповільнювати час при перестрілках. «Протягом гри ти активно перемикаєшся між головними героями, кожен з яких «живе» своє життя», – говорить Котов.   

GTA VI

Скриншот з офіційного трейлера GTA VI

Розробники пропрацювали деталі ігрового світу. Події відбуваються у вигаданому місті Лос-Сантос, що є прототипом американського Лос-Анджелеса. У місті є віртуальний ринок акцій, на який гравець може впливати своїми діями. «Живий світ із якістю симуляції, якої раніше не було в інших іграх», – описує гру Котов. 

Сюжет, характери героїв і створений світ підсилила якісна графіка. «Реалістичнішої води досі немає в жодній грі, навіть більш ніж через 10 років», – каже Art Producer Room 8 Group. 

Головної зіркою GTA V став онлайн-режим. «Зʼявилися навіть ком’юніті людей, які грають в Role Playing режим, де їм просто треба відігравати стандартних неігрових персонажів – працювати таксистами, поліціянтами тощо», – додає Котов.

Повторити успіх

Майбутня GTA VI може бути першою грою АААА-класу, каже Котов. Цей термін розробники використовують для опису гри з високим бюджетом, якістю та популярністю. «Чекаю на GTA VI і очікую від неї якісного геймплею, як і у пʼятій частині, з такою самою увагою до деталей і сучаснішою реалізацією», – говорить Котов. 

Як грі вдалося поставити рекорд ще на етапі трейлера? З 2015 року кількість геймерів у світі виросла на 30%. За результатами 2023 року, в ігри гратимуть 3,4 млрд людей, прогнозує аналітична компанія Newzoo. «Люди, які грали, коли їм було 18, не перестають грати. Також додається нова аудиторія», – каже Зінченко.

На етапі трейлера творцям гри вдалося передати легке безумство американської Флориди, говорить продакт-менеджер World of Warplanes. «Уже є бажання зануритися в цей дивний і трошки перебільшений світ», – додає він.

GTA VI

Скриншот з офіційного трейлера GTA VI

Найбільш очікувані ігри 2024 року – екшн Final Fantasy 7 Rebirth, пригодницький бойовик Star Wars Outlaws, рольова Like a Dragon: Infinite Wealth, за даними The Game Awards. Гра S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl від українського розробника GSC Game World стала найочікуванішою грою на ПК, свідчить рейтинг PC Gaming Show. 

Реліз нової частини GTA запланований на 2025-й. «Виходити одночасно із шостою GTA я б не ризикнув, – каже Зінченко. – На початку гра «зʼїсть» велику частину ринку та аудиторію інших продуктів». 

Водночас від продажів гри виграють розробники консолей, додає він. Найновіші покоління – PlayStation 5 та Xbox Series X/S. «Це той продукт, для якого люди купують нові консолі», – зазначає Зінченко.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні