Категорія
Гроші
Дата

Кауфман отримав рахунок. Ощадбанк продає кредит на 339,6 млн грн, у забезпеченні якого – одеський готель «Лондонська». Чи знайдеться покупець?

Борис Кауфман і готель «Лондонська» /Shutterstock/Колаж Анастасія Решетнік

Бізнесмен Борис Кауфман і його готель «Лондонська» в Одесі Фото Shutterstock/Колаж Анастасія Решетнік

Ощадбанк виставив на торги права вимоги за кредитом «Будівельній компанії «Квадр». Забезпечення за ним – готель «Лондонська», будівлі якого майже 200 років. Торги відбудуться 15 березня. Хто може його купити?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

14 лютого на онлайн-платформі OpenMarket з’явився анонс аукціону з продажу кредиту, який Ощадбанк видав «Будівельній компанії «Квадр». Бенефіціар компанії – громадянка Кіпру Маріна Саввідоу, але серед співзасновників є і ТОВ «Л.А.Р.К.» Бориса Кауфмана, випливає з даних YouControl.

Чи готовий Кауфман, якого останнім часом спіткала низка невдач, розлучитися зі знаковим для міста готелем?

Кредит на «президента»

Чотиризірковий готель в Одесі, яким керує Vertex Hotel Group Кауфмана, був побудований у 1827 році на Приморському бульварі. Він став першим готелем міста. Всередині триповерхової будівлі – спа-центр із басейном і тренажерним залом, ресторан і лобі-бар, два конференц-зали та 70 номерів різних категорій.

Два роки великої війни не минули для нього безслідно. У 2022 році ТОВ «Готель Лондонський», що володіє будівлею готелю, а також сусіднього «будинку Золотарьова», отримало виторг майже 5 млн грн, у 2021 – 27,4 млн грн, за даними YouControl. Чистий збиток підприємства у 2022-му – майже 32,8 млн грн.

Крім «Лондонська», у складі Vertex також готель «Брістоль» в Одесі, а в недалекому минулому – «Президент Готель» у Києві. Ще один готель групи – одеський «Пасаж», згідно з даними сервісу booking.com, зараз не приймає гостей.

Інший відомий бізнес Кауфмана – найбільший в країні дистриб’ютор тютюнової продукції «Тедіс Україна», виручка якого за девʼять місяців 2023-го сягнула 53 млрд грн.

12 років тому «Будівельна компанія «Квадр» отримала кредит для облаштування київського «Президент Готелю», який взяла у довгострокову оренду у Держуправління справами, розповів Forbes на умовах анонімності співрозмовник, знайомий з історією кредиту. Заставою за кредитом серед інших активів стала будівля «Лондонської», згадує він. 

Після зміни влади у 2014 році держава неодноразово робила спроби повернути «Президент Готель» і виставити на приватизацію. У червні 2022 року Верховний суд поставив крапку у справі і розірвав договір оренди.  

Три великі проблеми Бориса Кауфмана

5 грудня 2022 року Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура затримали трьох осіб за підозрою у створенні злочинної організації та вчиненні корупційних злочинів в Одесі. Серед затриманих – бізнесмен Борис Кауфман і його партнер Олександр Грановський. Їм повідомили про підозру як учасникам злочинної організації, яка контролювала чиновників Одеської міськради.

Кауфман отримав запобіжний захід – тримання під вартою з альтернативною заставою. 8 грудня він вийшов із СІЗО під заставу у 129 млн грн.

7 вересня 2023 року Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід Кауфману як одному з підозрюваних у справі про незаконне заволодіння аеропортом «Одеса» та 2,5 млрд грн доходу від його діяльності. Запобіжний захід – тримання під вартою з альтернативою внесення 268,4 млн грн застави. Остаточний розмір застави – 180 млн грн.  

Загалом підозру у заволодінні аеропортом і 2,5 млрд грн доходу від його діяльності отримали п’ять осіб. 

У січні 2024 року Бюро економічної безпеки та Офіс генпрокурора скерували до суду обвинувальний акт щодо CEO «Тедіс Україна» Тараса Корніяченка, його заступника та головного бухгалтера. Топменеджерів звинувачували в умисному ухиленні від сплати податків та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом. Внаслідок таких дій державі завдано понад 300 млн грн збитків, а також легалізовано кошти на суму понад 1,3 млрд грн.

Ощадбанк хоче гроші

«Мало того, що були ковідні історії, коли готельний бізнес мав фінансові проблеми, – каже співрозмовник. – Так він ще втратив джерело погашення цієї заборгованості».

Компанія Кауфмана раніше домовлялася про реструктуризацію кредиту з «Ощадом», але не змогла виконати її умови, каже співрозмовник Forbes. Тому банк вирішив продати цей борг.

У лот, який виставив Ощадбанк, входить продаж (відступлення) прав грошової вимоги до «Будівельної компанії «Квадр» і прав за договорами забезпечення.

Заставою виступають іпотека нежитлових будівель на Приморському бульварі 11 і 12, а також адміністративної будівлі на Лідерсовському бульварі в Одесі, готельне обладнання тощо.

Заборгованість за кредитним договором – майже $8,9 млн, або 339,6 млн грн за нинішнім курсом, йдеться в оголошенні аукціону на OpenMarket. Банк виставив на продаж кредит за номінальною вартістю, каже на умовах анонімності співрозмовник, знайомий з історією кредиту.

Чи будуть претенденти на готель 

Засновник готельної компанії Ribas Hotels Group Артур Лупашко вважає, що «Лондонська» має найкращу з усіх можливих локацій в Одесі. «Це легендарний готель, про який знають усі», – каже Лупашко. На його думку, якби продавався сам готель, а не права вимоги за кредитом, є всі шанси, що його купили б. Можливо, навіть іноземний інвестор. 

Але за поточних умов новому кредитору доведеться знову проводити переговори з компанією Кауфмана або ж стягувати майно через суд. 

Продажу аналогічних будівель під час війни не було. У травні 2023 року Фонд держмайна продав історичний готель «Ермітаж» у центрі Києва приблизно за схожу суму – 311 млн грн. Але будівля потребує реконструкції. Трьома роками раніше девелоперська компанія «Інтеграл-Буд» придбала застарілий столичний готель «Санкт-Петербург» за близько $15 млн, писало NV.

А якщо покупець не знайдеться? Є три варіанти, перелічує співрозмовник, знайомий з історією кредиту.

Найменш імовірний – Кауфман погасить заборгованість. Тоді теоретично банк може скасувати аукціон (але таке рішення має ухвалити правління банку), і він збереже свої активи.

Реалістичніші сценарії: якщо покупець не знайдеться, то банк знижуватиме ціну лота або звертатиметься до суду з вимогою стягнути заставу. 

Обидва варіанти не дуже приємні для банку, адже він не хоче дисконтувати позику, а суди – дуже довга історія, вказує співрозмовник. 

У Vertex Hotel Group відмовились коментувати повідомлення про продаж кредиту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні