Категорія
Новини
Дата

Альфа-Банк отримав дозвіл від НБУ для докапіталізації на $1 млрд

Власники «Альфа-Банку Україна» Андрій Косогов, Михайло Фрідман та Пьотр Авен планують докапіталізувати банк на $1 млрд. Довірена особа російських бізнесменів економіст Симеон Дянков уже отримав дозвіл від НБУ відпрацювати це питання з акціонерами. Про це Forbes розповіли три співрозмовники в керівництві «Альфи» та НБУ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сума $1 млрд удвічі перевищує власний капітал «Альфа-Банку Україна». Прямо зараз банк не має гострої потреби в капіталі і має в своєму розпорядженні достатню ліквідність, говорить перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.
  • Акціонери, зокрема Фрідман, хочуть підтримати банк, щоб він «залишався керованим і продовжував працювати на користь українській економіці», каже голова наглядової ради «Альфи» Роман Шпек. Вони позбавлені права голосу в банку, але не відмовляються від відповідальності перед вкладниками та співробітниками, наголошує він.
  • Це непростий, але найшвидший шлях до стабілізації банку, каже довірена особа російських власників Альфи Симеон Дянков. З цією місією він і прийшов до «Альфа-Банку Україна» – вийти з кризи і створити умови для залучення інвесторів. 
  • Але питання продажу банку, за його словами, поки що в порядку денному не значиться. Фрідман не хоче продавати банк, розповів співрозмовник Forbes із керівництва «Альфи».
  • Більше того, Фрідман розглядає як варіант порятунку бізнесу відмову від російського громадянства, розповів співрозмовник близький до топменеджменту «Альфи». Про такі плани відомо й співрозмовнику в НБУ. Бізнесмен народився у Львові, а мешкає в Лондоні. Крім російського, має паспорт громадянина Ізраїлю. Сам Фрідман не відповів на прохання особисто прокоментувати тему громадянства, яке Forbes передав через Шпека. 

Контекст

28 лютого ЄС застосував санкції до російських бізнесменів, акціонерів Альфа-Банку Фрідмана та Авена. У банку заявили, що акціонери добровільно передадуть свої частки резидентам України, яких погодить НБУ. Фрідману належало 32,86% акцій банку, Авену – 12,4%, за даними НБУ на 1 січня 2022 року.

2 березня НБУ позбавив Фрідмана та Авена права голосу в банку. Відповідно до законодавства, «Альфа-Банк Україна» має узгодити з НБУ довірену особу, якій передається право голосу щодо акцій підсанкційних акціонерів та право будь-яким чином брати участь в управлінні банком.

21 квітня Альфа-Банк погодив з НБУ кандидатуру Сімеона Дянкова на позицію довіреної особи, якій буде передано право голосу за акціями підсанкційних акціонерів банку Фрідмана й Авена.

У Нацбанку раніше заявляли, що не бачать підстав для націоналізації або визнання Альфа-Банка неплатоспроможним.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні