Категорія
Новини
Дата

Американська Micron скоротить 10% робочої сили через падіння попиту на компʼютерні чипи

2 хв читання

Найбільший виробник мікросхем памʼяті в США Micron Technology Inc. оголосив про низку заходів щодо скорочення видатків, зокрема про скорочення робочої сили на 10%, спрямованих на те, щоб пережити швидке падіння доходів, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Micron заявила, що через найбільше перенасичення галузі за більш ніж десятиліття їй буде важко повернутися до прибутковості в 2023 році. Компанія також прогнозує різке падіння продажів і більші збитки, ніж передбачали аналітики, у поточному кварталі.
  • Виробники напівпровідників переживають різке падіння попиту, споживачі відкладають покупку персональних компʼютерів і смартфонів на тлі інфляції, що росте, і невизначеності в економіці. Виробники цих пристроїв, основні покупці чипів памʼяті, тепер застрягли із запасами компонентів та уповільнюють замовлення на нові запаси.
  • За словами головного виконавчого директора Micron Санджая Мехротра, у галузі спостерігається найгірший дисбаланс між попитом та пропозицією за останні 13 років. Мехротра сказав, що унікальний збіг обставин – війна в Україні, сплеск інфляції, COVID та перебої з постачаннями – призвів до того, що індустрія чипів памʼяті повторила минулі цикли, коли ціни різко впали та знищили прибуток. 
  • На додачу до запланованого скорочення штату компанія призупинила викуп акцій, скорочує заробітну плату керівників і не виплачуватиме преміальні в масштабах усієї компанії.
  • Минулого місяця компанія попередила, що скорочує виробництво приблизно на 20% «у відповідь на ринкові умови». Згідно з документами, на 1 вересня у компанії Micron, розташованій у Бойсі, штат Айдахо, працювало 48 000 осіб.

Контекст

Зміна бізнес-моделей і нестабільна економіка спричинили скорочення і в технологічній галузі. Цього місяця Ілон Маск удвічі скоротив кількість співробітників Twitter після придбання компанії. Напередодні Meta, материнська компанія Facebook і Instagram, оголосила про звільнення 11 000 співробітників – приблизно 13% робочої сили. Snap Inc., материнська компанія конкурентного додатка Snapchat, також зменшує витрати, заявивши в серпні, що скоротить 20% своєї робочої силиАmazon скоротить 10 000 працівників, що становить близько 3% корпоративного та 1% глобального штату гіганта електронної комерції. До 2000 співробітників ірландського підрозділу Intel отримали тримісячну неоплачувану відпустку в межах заходів зі скорочення витрат американського чипового гіганта.

Нещодавно H&M першим з великих європейських ритейлерів оголосив про те, що скорочує штат з метою економії. Планує звільнити 1500 співробітників, щоб заощадити 2 млрд шведських крон ($190 млн) у рік.

На початку грудня компанія PepsiCo Inc. повідомила, що звільняє співробітників у штаб-квартирі у Північній Америці, що свідчить про те, що затягування корпоративних поясів поширюється не лише на технології та засоби масової інформації.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні