Категорія
Новини
Дата

Арештовану в Хорватії яхту Медведчука продадуть на аукціоні, АРМА оглянуло судно

Представники АРМА минулого місяця здійснили огляд арештованої яхти Royal Romance, що належить сімʼї народного депутата й одного з лідерів забороненої в Україні політичної сили, повідомляє агентство. Ймовірно, йдеться про проросійського політика Віктора Медведчука.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням, АРМА розшукало зазначений актив та в подальшому, після накладення арешту, «отримало елітне майно для збереження економічної вартості шляхом реалізації на торгах».  
  • Фахівцям АРМА вдалося провести візуальний огляд активу та здійснити його фотофіксацію у місті Трогір.
  • Передана в управління АРМА 92-метрова яхта Royal Romance належить до найбільших яхт у світі, а її орієнтовна вартість, за інформацією з відкритих джерел, становить близько 8 млрд грн (на момент випуску). Судно має габарити 29 м заввишки, складається з 6-ти поверхів та обладнане 2 ліфтами. Серед іншого, на яхті розміщено 4 палуби, кінотеатр, спортзал, басейн, спа-зона та косметологічний кабінет, а також близько 50 кімнат різного призначення. 
  • «Управління арештованим майно, яке перебуває в межах іноземної юрисдикції, є унікальною ситуацією та не має аналогів не лише в Україні, але й у міжнародній практиці», – стеврджують у АРМА і додають, що «продовжують роботу для досягнення подальших результатів управління активом».

Контекст

Вчора стало відомо, що у Хорватії агенти ФБР провели обшук на яхті Royal Romance Віктора Медведчука, писало місцеве видання Jutarnji List. Ордер на обшук було видано 15 листопада на запит Міністерства юстиції США. В ньому вказані імена Медведчука та його дружини Оксани Марченко. Обшук було проведено 10 днів тому.

За словами судді та представника окружного суду Спліта Дінко Мешина, обшук судна пройшов з ініціативи влади Сполучених Штатів. У виданні зазначають, що процедура пройшла в умовах секретності, у звʼязку з цим суддя не надав журналістам більш детальної інформації.

Проти політика та його дружини Вашингтон порушив кримінальні справи за порушення федеральних законів, зокрема, їх звинувачують у відмиванні грошей.

В Україні проти колишнього народного депутата Віктора Медведчука прокуратура веде дві кримінальні справи. Його підозрюють у держзраді, співпраці з російськими чиновниками для незаконного видобутку газу на шельфі Чорного моря та сприянні незаконному постачанню вугілля з тимчасово окупованої території Донбасу у 2014–2015 роках.

З 24 лютого АРМА отримало за рішенням суду десятки різноманітних компаній, що належать росіянам, урядовим структурам РФ та Білорусі або українським колаборантам. Forbes оцінив загальну вартість активів АРМА у $1,5 млрд.

Найдорожчі активи, які з початку війни перейшли до АРМА: 20 000 залізничних вагонів від різних власників вартістю $300 млн; Миколаївський глиноземний завод ($210 млн); яхта ($200 млн), літак ($67 млн) і мережа АЗС Glusco ($80 млн) Віктора Медведчука та інші.

21 вересня в рамках обміну з Росією вдалося звільнити 215 українських захисників, серед них і 10 іноземців. Москві віддали проросійського політика Віктора Медведчука і 55 російських окупантів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні